About: Vitalita osiva ovsa     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A seed vigour oats varieties from various provenance was tested. Weight of thousand seed, germination rate and germination ability were examined. The vigour was determined by accelerated ageing test and anoxia sensitivity test and by their combination. The biological value of seed (vigour) and its sensitivity to stress conditions by germination is significantly dependent to the multiciplation year. By controlled deterioration in accelerated ageing both the germination rate and the germination ability decrease. Such seed more sensitively reacts to the anoxia conditions. The vigour tests did not demonstrate differences among glumed varieties and naked variety Abel. Constant influence of seed provenance also was not detected. A yield reduction in seed performance testing is manifestation of seed vigour decrease after a storage. (en)
  • Vitalita osiva vybraných odrůd ovsa byla testována u vzorků odlišné provenience. Byly hodnoceny semenářské vlastnosti - HTS, energie klíčení a klíčivost a produkční schopnost založeného porostu.Vitalita byla stanovena testem urychleného stárnutí, testem citlivosti na anoxii a kombinací obou metod. Biologická hodnota osiva (vitalita) a její citlivost na stresové podmínky při klíčení je průkazně závislá na ročníku množení. Řízenou deterorací v podmínkách urychleného stárnutí dochází ke snížení energie klíčení i procenta klíčivosti. Takové osivo citlivěji reaguje na podmínky anoxie. Testy vitality neprokázaly rozdíly mezi odrůdami pluchatými a bezpluchou odrůdou Abel. Rovněž stálý vliv určité provenience na vitalitu osiva nebzl prokázán. Projevem poklesu vitality osiva při přeskladnění je redukce výnosu ve zkouškách výkonu osiva.
  • Vitalita osiva vybraných odrůd ovsa byla testována u vzorků odlišné provenience. Byly hodnoceny semenářské vlastnosti - HTS, energie klíčení a klíčivost a produkční schopnost založeného porostu.Vitalita byla stanovena testem urychleného stárnutí, testem citlivosti na anoxii a kombinací obou metod. Biologická hodnota osiva (vitalita) a její citlivost na stresové podmínky při klíčení je průkazně závislá na ročníku množení. Řízenou deterorací v podmínkách urychleného stárnutí dochází ke snížení energie klíčení i procenta klíčivosti. Takové osivo citlivěji reaguje na podmínky anoxie. Testy vitality neprokázaly rozdíly mezi odrůdami pluchatými a bezpluchou odrůdou Abel. Rovněž stálý vliv určité provenience na vitalitu osiva nebzl prokázán. Projevem poklesu vitality osiva při přeskladnění je redukce výnosu ve zkouškách výkonu osiva. (cs)
Title
  • Vitalita osiva ovsa
  • Oats Seed Vigour (en)
  • Vitalita osiva ovsa (cs)
skos:prefLabel
  • Vitalita osiva ovsa
  • Oats Seed Vigour (en)
  • Vitalita osiva ovsa (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/05:10703!RIV06-MSM-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 109;113
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 548942
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/05:10703
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • oats, seed, vigour, deterioration, germination, stress conditions, anoxia, sensitivity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5F51DF95589F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • ČZU Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • ČZU Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Osivo a sadba 7
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Honsová, Hana
  • Hosnedl, Václav
  • Cecha, Vladimír
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze. Katedra rostlinné výroby
https://schema.org/isbn
  • 80-213-1286-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software