About: Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this study polyphenolic antioxidant compounds in three onion varieties (red - cv. Karmen, yellow - cv. Všetana and white - cv. Ala) regarding their total content and qualitative composition of flavonoid complex were studied. Also the effects of temperature and storage period during storage of onion were studied. The total content of polyphenols was estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent and individual flavonoid components by HPLC method using Waters TM chromatographon Watrex 250x4 mm Sepharon SGX C18 7 um column with gradient elution. The highest amount of polyphenolic compounds was found in red variety Karmen (108,300 mg.kg-1), the lowest amount in white variety Ala (26,445 mg.kg-1), meanwhile the yellow variety Všetana had average content of total polyphenolic compounds 65,210 mg.kg-1. An increase of total polyphenols during storage in red and yellow varieties was found, esp. during storage at laboratory temperature. Among flavonoid and polyphenolic compounds (en)
  • V práci jsou analyzovány polyfenolické látky ve vzorcích cibule jak z kvantitativního hlediska (stanovení obsahu celkových polyfenolů), tak i z kvalitativního (určení obsahu jednotlivých polyfenolických látek). Dále byl sledován vliv teploty a doby skladování na obsah těchto látek. Polovina vzorků byla skladována v chladu (4 °C) a polovina při laboratorní teplotě (22 °C). Analýza byla prováděna každých 6 týdnů a bylo provedeno celkem 6 odběrů (ve dvou opakováních). Pro měření obsahu celkových polyfenolických látek byla použita modifikovaná metodika dle Lachmana et al. (1998) s Folin-Ciocalteuovým činidlem. Pro stanovení jednotlivých polyfenolických látek byla použita vysoce účinná kapalinová chromatografie (HPLC) s gradientovou elucí, Waters TM (stavebnicový systém). Stavebnicový systém se skládal z následujících součástí: HPLC Waters TM, čerpadlo Waters TM 600S, autosampler Waters TM 717 plus, detektor Waters TM PDA 996 - UV-VIS, kolona WATREX 250x4 mm Sepharon SGX C18 7 um s gradientovou elucí. Obsa
Title
  • Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.)
  • Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.) (cs)
  • Polyphenolic antioxidants in different onion varieties (Allium cepa L.) (en)
skos:prefLabel
  • Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.)
  • Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.) (cs)
  • Polyphenolic antioxidants in different onion varieties (Allium cepa L.) (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/03:00005561!RIV/2004/MSM/412104/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 192-198
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 621504
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/03:00005561
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • onion; red, yellow and white varieties; polyphenols; spiraeoside; rutin; quercetin; varietal differences; changes during storage (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2D8DB2218D82]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Univerzita Pardubice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Hejtmánková, Alena
  • Faitová, Kateřina
  • Proněk, David
  • Dudjak, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 80-7194-549-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software