About: Obsah celkových polyfenolů a rutinu v různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byl sledován obsah polyfenolických látek a rutinu ve čtyřech různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) vzhledem k tomu, že pohanka je cenným přínosem v bezlepkové výživě a tyto látky jsou významnými antioxidanty (především rutin) a hrají významnou úlohu v prevenci civilizačních chorob. Celkové polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky a rutin púomocí HPLC. Nejvyšší obsahy celkových polyfenolů a rutinu byly nalezeny v klíčcích a naopak nejmenší hladiny v lámance. Získané výsledky pro neloupané nažky a pro kroupy byly téměř stejné a nebyly na rozdíl od ostatních produktů nalezeny statisticky významné rozdíly. Obsah rutinu výzmaně koreloval s obsahem celkových polyfenolů. Obsah celkových polyfenolických antioxidantů se mění v závislosti na procesu zpracování a získaných mlynářských frakcích.
  • Buckwheat achenes (Fagopyrum esculentum Moench.) and food products produced from them are important part of nutrition for ill persons with celiac disease (gluten - free diets). They can also be a significant source of antioxidants (especially rutin) and therefore they are useful for the prevention of convenience civilization diseases. In this work the effect of the buckwheat achenes processing on the total polyphenols (TP) and rutin contents in four types of milling products designated for human nutrition was investigated. TP content was determined spectrophotometrically, rutin by HPLC. The highest TP and rutin contents were found in buckwheat embryos. In contrary, the lowest TP and rutin contents were determined in the so-called %22crushed%22 fraction - the groat pieces. Obtained results for whole achenes with hulls and for buckwheat grits (whole groats) are equivalent. By means of statistical evaluation of TP contents no significant difference only in one case - between buckwheat grits (groats) and ache (en)
Title
  • Obsah celkových polyfenolů a rutinu v různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.)
  • Obsah celkových polyfenolů a rutinu v různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) (cs)
  • Content of total polyphenols and rutin in different types of milling products of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) (en)
skos:prefLabel
  • Obsah celkových polyfenolů a rutinu v různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.)
  • Obsah celkových polyfenolů a rutinu v různých typech mlynářských výrobků z pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) (cs)
  • Content of total polyphenols and rutin in different types of milling products of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/03:00005138!RIV/2004/MSM/412104/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 290-293
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 618899
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/03:00005138
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • buckwheat; milling products; polyphenolic antioxidants; rutin; content of polyphenols and rutin; buckwheat embryos; groat pieces; buckwheat grits; whole achenes with hulls (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [31307AB83E63]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník 34. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Hejtmánková, Alena
  • Faitová, Kateřina
  • Jandová, Gabriela
  • Dudjak, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-6-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software