About: Effect of milling processing of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) achenes on the content and percentage of selected phenolic antioxidants     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Buckwheat achenes (Fagopyrum esculentum Moench.) and food products produced from them are important part of nutrition for ill persons with celiac disease (gluten - free diets). They can also be a significant source of antioxidants (especially rutin) and therefore they are useful for the prevention of convenience civilization diseases. In this work the effect of the buckwheat achenes processing on the total polyphenols (TP) and rutin contents in four types of milling products designated for human nutrition was investigated. TP content was determined spectrophotometrically, rutin by HPLC. The highest TP and rutin contents were found in buckwheat embryos. In contrary, the lowest TP and rutin contents were determined in the so-called %22crushed%22 fraction - the groat pieces. Obtained results for whole achenes with hulls and for buckwheat grits (whole groats) are equivalent. By means of statistical evaluation of TP contents no significant difference only in one case - between buckwheat grits (groats) and ache (en)
  • Nažky pohanky (Fagopyrum esculentum Moench.) a potraviny z nich vyrobené jsou důležitou složkou stravy pro nemocné celiakií (bezlepková dieta). Mohou být také významným zdrojem antioxidantů (především rutinu) a jsou tudíž vhodné jako prevence civilizačních chorob. V naší práci jsme se zaměřili na to jak se odrazí způsob zpracování pohankových nažek na obsahu celkových polyfenolů a rutinu ve čtyřech typech mlynářských výrobků určených pro lidskou výživu.Obsah CP byl stanoven spektrofotometricky, rutin pomocí HPLC. Nejvyšší obsah jak CP tak i rutinu byl nalezen v pohankových klíčcích. Naopak nejnižší obsah CP i rutinu byl stanoven u lámanky. Výsledky stanovení u neloupaných nažek a pohankových krup můžeme označit za rovnocenné. Statistickým vyhodnocenímhodnot naměřených pro obsah CP nebyl nalezen signifikantní rozdíl pouze mezi pohankovými kroupami a neloupanou pohankou. Ostatní výrobky vykázaly statisticky významné rozdíly. Lze také konstatovat, že obsah rutinu poměrně úzce koreluje s obsahem CP. Z v
Title
  • Effect of milling processing of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) achenes on the content and percentage of selected phenolic antioxidants (en)
  • Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů
  • Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of milling processing of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) achenes on the content and percentage of selected phenolic antioxidants (en)
  • Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů
  • Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/03:00005137!RIV/2004/MSM/412104/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 33-37
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 633378
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/03:00005137
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • buckwheat; total polyphenols; rutin; content in milling products (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2AB631D84B38]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha - Ruzyně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník konference Výzkum minoritních obilnin v ČR a jejich uplatnění v lidské výživě
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Hejtmánková, Alena
  • Faitová, Kateřina
  • Jandová, Gabriela
  • Dudjak, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software