About: Effect of selected abiotic and biotic stress factors on the content and qualitaive composition of polyphenolic secondary metabolites in barley, wheat and pea     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Effect of abiotic stress factors) higher humidity and temperature caused by accelerated ageing test (AAT), ultraviolet irradiation - UV-A, g-irradiation and biotic stress caused with Epicoccum purpurascens elicitors on the total polyphenol content (TP), resorcinol, phloroglucinol and catechol type compounds (RFC), phenolic acids and coumarins in barley and wheat and total polyphenols and isoflavonoids in pea was determined. AAT caused statistically significant total polyphenol content in all analysed crops and RFC in barley and isoflavonoids in pea. In phenolic acids content of phenolic acids containing -OCH3 groups (sinapic, ferulic) decreased and content of phenolic acids with free -OH groups (caffeic, gallic) increased. UV-A irradiation caused TP increase and RFC decrease in barley and TP and isoflavonoid increase in pea in higher doses meanwhile g-irradiation increase at lower doses and decrease at higher doses of irradiation. Biotic stress of E. purpurascens caused TP and isoflavonoid increase in (en)
  • Byl sledován vliv abiotických stresových faktorů (zvýšené vlhkosti a teploty - test urychleného stárnutí - TUS, ultrafialového záření - UV-A, g-záření) a biotického stresu elicitory Epicoccum purpurascens Ehrenb. ex Schlecht. na obsah celkových polyfenolů (CP), látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK), fenolických kyselin a kumarinů v ječmeni a pšenici a CP a isoflavonoidů (genisteinu - Gen a daidzeinu - Dai) v hrachu. TUS způsobil statisticky významný nárůst CP ve všech sledovaných plodinách a RFK u ječmene a isoflavonoidů u hrachu. U fenolických kyselin docházelo k poklesu fenolických kyselin obsahujících -OCH3 skupiny (sinapová, ferulová) a k nárůstu fenolických kyselin s volnými -OH skupinami (kávová, gallová). UV-A záření způsobilonárůst CP a pokles RFK u ječmene a nárůst CP a isoflavonoidů u hrachu ve vyšších dávkách, zatímco g-záření nárůst při nižších dávkách a pokles při vyšších dávkách ozáření. Biotický stres E. purpurascens způsobil nárůst CP a isoflavonoidů u hrachu.
Title
  • Effect of selected abiotic and biotic stress factors on the content and qualitaive composition of polyphenolic secondary metabolites in barley, wheat and pea (en)
  • Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu
  • Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of selected abiotic and biotic stress factors on the content and qualitaive composition of polyphenolic secondary metabolites in barley, wheat and pea (en)
  • Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu
  • Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/02:00003958!RIV/2003/MSM/412103/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 79-83
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 669240
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/02:00003958
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • accelerated ageing test; UV-A irradiation; g-irradiation; Epicoccum purpurascens; total polyphenols; resorcinol, phloroglucinol and catechol type compounds; isoflavonoids; barley; pea; changes in phenolic compounds; effect of abiotic and biotic stresses (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BE526ACDC068]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • ČZU Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vliv abiotických a biotických stresů na vlastnosti rostlin 2002 (sborník příspěvků)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Orsák, Matyáš
  • Dudjak, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 80-213-0949-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software