About: Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovlivňují obsah as
  • Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovlivňují obsah as (en)
Title
  • Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování
  • Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování (cs)
  • Quantitative changes of ascorbic acid and polyphenols in juices and energy drinks during their storage. (en)
skos:prefLabel
  • Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování
  • Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování (cs)
  • Quantitative changes of ascorbic acid and polyphenols in juices and energy drinks during their storage. (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/01:00002626!RIV/2002/MSM/412102/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 253-255
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 684958
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/01:00002626
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • askorbová kyselina; polyfenoly; džusy; energetické nápoje; změny během skladování; vliv teploty; regresní analýza (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [510A565275DC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Banská Bystrica
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Banská Bystrica
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník príspevkov 53. Zjazdu chemických spoločností
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Orsák, Matyáš
  • Kerber, J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
https://schema.org/isbn
  • 80-89029-24-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software