Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovlivňují obsah as
- Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovlivňují obsah as (en)
|
Title
| - Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování
- Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování (cs)
- Quantitative changes of ascorbic acid and polyphenols in juices and energy drinks during their storage. (en)
|
skos:prefLabel
| - Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování
- Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování (cs)
- Quantitative changes of ascorbic acid and polyphenols in juices and energy drinks during their storage. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/01:00002626!RIV/2002/MSM/412102/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/01:00002626
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - askorbová kyselina; polyfenoly; džusy; energetické nápoje; změny během skladování; vliv teploty; regresní analýza (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Zborník príspevkov 53. Zjazdu chemických spoločností
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Lachman, Jaromír
- Pivec, Vladimír
- Orsák, Matyáš
- Kerber, J.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |