About: Stanovení obsahu šťavelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Oxalic acid is contained as a natural component in the brewing materials. The biggest quantity is bound in a form of soluble natrium and potassium salts; with calcium ions it forms insoluble calcium oxalate. Oxalic acid present in beer, namely in a form of calcium oxalate, can even in low concentration give rise to overfoaming of beer (gushing). Oxalate content was studied in five barley varieties (Jersey, Prestige, Malz, Sebastian, and Kompakt) and malts produced from them from harvest 2007. Further, the effect of the purposefully contamination of barley caryopses with micromycetes of Fusarium spp. and following use of the fungicide were studied. . The method for the determination of oxalic acid using the High Performance Liquid Chromatography with UV detection was optimized. Validation parameters were as follows: LOD 1.0 mg.kg-1, LOQ 3.7 mg.kg-1, R2 0.9990, RSD 0.7 %, recovery 80 to 85 %. (en)
  • Šťavelová kyselina je obsažena jako přirozená složka v pivovarských surovinách. Její největší část je vázána ve formě rozpustných sodných a draselných solí, zatímco s vápenatými ionty tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý. Šťavelová kyselina přítomná v pivu může i v nízké koncentraci způsobit, zvláště ve formě šťavelanu vápenatého, přepěňování piva (gushing). Byl sledován obsah šťavelanů v pěti odrůdách ječmene (Jersey, Prestige, Malz, Sebastian a Kompakt) a z nich vyrobených sladech ze sklizně 2007. Dále byl sledován vliv cílené kontaminace obilek ječmene mikromycetami rodu Fusarium a následného použití fungicidu. Byla optimalizována metoda stanovení kyseliny šťavelové pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Validační parametry byly následující: LOD 1,0 mg.kg-1 , LOQ 3,7 mg.kg-1, R2 0,9990, RSD 0,7 %, výtěžnost 80 až 85 %.
  • Šťavelová kyselina je obsažena jako přirozená složka v pivovarských surovinách. Její největší část je vázána ve formě rozpustných sodných a draselných solí, zatímco s vápenatými ionty tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý. Šťavelová kyselina přítomná v pivu může i v nízké koncentraci způsobit, zvláště ve formě šťavelanu vápenatého, přepěňování piva (gushing). Byl sledován obsah šťavelanů v pěti odrůdách ječmene (Jersey, Prestige, Malz, Sebastian a Kompakt) a z nich vyrobených sladech ze sklizně 2007. Dále byl sledován vliv cílené kontaminace obilek ječmene mikromycetami rodu Fusarium a následného použití fungicidu. Byla optimalizována metoda stanovení kyseliny šťavelové pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Validační parametry byly následující: LOD 1,0 mg.kg-1 , LOQ 3,7 mg.kg-1, R2 0,9990, RSD 0,7 %, výtěžnost 80 až 85 %. (cs)
Title
  • Stanovení obsahu šťavelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC
  • Stanovení obsahu šťavelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC (cs)
  • Determimation Of Oxalic Acid In Barley And Malt Using The RP-HPLC (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení obsahu šťavelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC
  • Stanovení obsahu šťavelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC (cs)
  • Determimation Of Oxalic Acid In Barley And Malt Using The RP-HPLC (en)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/10:#0000575!RIV11-GA0-60193697
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA525/06/0663), Z(MSM6019369701)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 289756
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/10:#0000575
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • oxalic acid; oxalates; gushing; barley; malt; wort; HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7794DECD73DC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mikulíková, Renata
  • Svoboda, Zdeněk
  • Benešová, Karolina
  • Běláková, Sylvie
  • Macuchová, Simona
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0023-5830
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software