About: Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the study was comparison of content of simple polyphenolic compounds in beer of various origins: Czech, Bulgarian and other countries. It was shown that the composition of Bulgarian lager beers resemble more to foreign lager beers than Czech ones as evident from colour, the lower attenuation difference, content of bitter compounds and total polyphenols. Further the study was aimed at the contents of simple polyphenols. In beers it varies considerably. Up to now no relationship such as the degree of attenuation, the content of total polyphenols or the content of anthocyanogens was found. The probable explanation is that the content of these simple polyphenols is considerably influenced by the composition of raw materials, the brewing method and apparently also by the stabilization method. It was also proven that the results of conventional determinations of total polyphenols, anthocyanogens and flavanoids are not, or only negligibly influenced by the presence of simple polyphenols. (en)
  • Práce byla zaměřena na porovnání obsahu jednoduchých fenolových látek v pivech různé provenience: české, bulharské a dalších zemích. V první části bylo zjištěno, že složení bulharských ležáků je spíše podobná zahraničním ležákům než českým, jak o tom svědčí nízký rozdíl prokvašení, nízká barva, hořké látky a nižší obsah celkových polyfenolů. Dále byla pozornost věnována obsahu jednoduchých polyfenolů. Ten v různých typech piv značně kolísá. Je to zřejmě způsobeno tím, že hladina těchto jednoduchých polyfenolů je značně ovlivněna skladbou surovin, varním postupem a pravděpodobně také stabilizačním postupem. Dále bylo zjištěno, že výsledky skupinových metod stanovení celkových polyfenolů, anthokyanů a flavanoidů nejsou ovlivněny přítomností těchto jednoduchých fenolických sloučenin nebo jen v zanedbatelné míře.
  • Práce byla zaměřena na porovnání obsahu jednoduchých fenolových látek v pivech různé provenience: české, bulharské a dalších zemích. V první části bylo zjištěno, že složení bulharských ležáků je spíše podobná zahraničním ležákům než českým, jak o tom svědčí nízký rozdíl prokvašení, nízká barva, hořké látky a nižší obsah celkových polyfenolů. Dále byla pozornost věnována obsahu jednoduchých polyfenolů. Ten v různých typech piv značně kolísá. Je to zřejmě způsobeno tím, že hladina těchto jednoduchých polyfenolů je značně ovlivněna skladbou surovin, varním postupem a pravděpodobně také stabilizačním postupem. Dále bylo zjištěno, že výsledky skupinových metod stanovení celkových polyfenolů, anthokyanů a flavanoidů nejsou ovlivněny přítomností těchto jednoduchých fenolických sloučenin nebo jen v zanedbatelné míře. (cs)
Title
  • Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience
  • Simple polyphenolic compounds in beers of different origins (en)
  • Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience (cs)
skos:prefLabel
  • Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience
  • Simple polyphenolic compounds in beers of different origins (en)
  • Studium jednoduchých polyfenolických látek v pivech různé provenience (cs)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/10:#0000560!RIV11-MSM-60193697
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6019369701)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 290664
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/10:#0000560
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • polyphenols; phenolic compounds; HPLC; coulometric detection; CoulArray detector; beer (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B099D1CB3E57]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořák, Josef
  • Horák, Tomáš
  • Kellner, Vladimír
  • Čejka, Pavel
  • Hašková, Danuša
  • Jurková, Marie
  • Čulík, Jiří
  • Bačvarov, V.
  • Marinova, G.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0023-5830
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software