Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Obsah beta-glukanů a arabinoxylanů v nesladovaném zrnu sledovaných starých odrůd byl na úrovni 5,1 % resp. 5,8 %. Aktivita lipoxygenasy byla vysoká (187 U/g pr.) a aktivita superoxiddismutasy se byla 93 U/g. Odrůdy byly hodnoceny z pohledu současných požadavků na sladovnickou kvalitu. Extrakt byl nízký (80,5 %), jen odrůdy Perun, Mars a Rubín by splnily současné požadavky. Kromě dříve uvedených odrůd měly ostatní odrůdy Kolbachovo číslo na úrovni 42 % a méně. Amylolytické rozluštění bylo v rozsahu 260 - 380 WK. Kvalita sladiny a cytolytického rozluštění byly nízké. Dosažitelný stupeň prokvašení se pohyboval v rozpětí 77,4 – 81,7 %. Obsah beta-glukanů ve sladině byl vysoký (254 - 1089 mg/l). Barva sladiny byla 2,7 j. EBC. Problém s čirostí sladiny měly pouze odrůdy Opavský Kneifl, Mars a Slovenský Dunajský trh. Požadavky na odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva by splnila pouze odrůda Slovenský 802.
- Obsah beta-glukanů a arabinoxylanů v nesladovaném zrnu sledovaných starých odrůd byl na úrovni 5,1 % resp. 5,8 %. Aktivita lipoxygenasy byla vysoká (187 U/g pr.) a aktivita superoxiddismutasy se byla 93 U/g. Odrůdy byly hodnoceny z pohledu současných požadavků na sladovnickou kvalitu. Extrakt byl nízký (80,5 %), jen odrůdy Perun, Mars a Rubín by splnily současné požadavky. Kromě dříve uvedených odrůd měly ostatní odrůdy Kolbachovo číslo na úrovni 42 % a méně. Amylolytické rozluštění bylo v rozsahu 260 - 380 WK. Kvalita sladiny a cytolytického rozluštění byly nízké. Dosažitelný stupeň prokvašení se pohyboval v rozpětí 77,4 – 81,7 %. Obsah beta-glukanů ve sladině byl vysoký (254 - 1089 mg/l). Barva sladiny byla 2,7 j. EBC. Problém s čirostí sladiny měly pouze odrůdy Opavský Kneifl, Mars a Slovenský Dunajský trh. Požadavky na odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva by splnila pouze odrůda Slovenský 802. (cs)
- Contents of beta-glucans and arabinoxylans in non malted grain of the studied old varieties were on the level of 5.1 % and 5.8 %, respectively. Lipoxygenase activity was high (187 U/g pr.) and superoxide dismutase activity was 93 U/g. Varieties were assessed from the view of current malting quality requirements. Extract was low (80.5 %), only the varieties Perun, Mars, and Rubín would fulfill today’s demands. Besides the varieties stated above, the other varieties had Kolbach index on the level of 42 % and less. Amylolytic modification was in the range of 260 - 380 WK. Quality of wort and cytolytic modification was low. Final attenuation ranged from 77.4 – 81.7 %. beta-glucan content in wort was high (254 - 1089 mg/l). Color of wort was 2.7 EBC units. Problem with wort quality was recorded only in the varieties Opavský Kneifl, Mars, and Slovenský Dunajský trh. Slovenský 802 could be the only variety to fulfill the requirements for the varieties recommended for production of Czech Beer. (en)
|
Title
| - Sladovnická kvalita starých odrůd ječmene
- Malting quality of old barley varieties (en)
- Sladovnická kvalita starých odrůd ječmene (cs)
|
skos:prefLabel
| - Sladovnická kvalita starých odrůd ječmene
- Malting quality of old barley varieties (en)
- Sladovnická kvalita starých odrůd ječmene (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60193697:_____/10:#0000552!RIV11-MSM-60193697
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60193697:_____/10:#0000552
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - barley; variety; malting quality (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Psota, Vratislav
- Sachambula, Lenka
|
issn
| |
number of pages
| |