About: Vliv původu ječmene a technologie sladování na obsah ferulové kyseliny v ječmeni a sladu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ferulová kyselina je významná fenolická kyselina obsažená v ječmeni. Je antioxidantem s potenciálním vlivem na senzorickou stabilitu piva. Naproti tomu buď termickou dekarboxylací při hvozdění, rmutování a chmelovaru, nebo enzymovou dekarboxylací v průběhu kvašení piva může z volné ferulové kyseliny vznikat 4- vinyl guajakol, který způsobuje fenolovou cizí vůni a chuť piva. V šestiletých pokusech byla prokázána závislost obsahu ferulové kyseliny v ječmeni na jeho genetických vlastnostech a významná závislost na klimatických podmínkách při vegetaci i v průběhu sklizně jednotlivých ročníků. Sledování volné ferulové kyseliny v laboratorní sladině prokázalo závislost jejího obsahu na odrůdě ječmene, ročníku sklizně i pěstební lokalitě. Obsah volné ferulové kyseliny ve sladině je významně ovlivněn technologií sladování. Vyšší stupeň domočení, vyšší teplota a delší doba sladování vedou k vyššímu obsahu volné ferulové kyseliny ve sladině.
  • Ferulová kyselina je významná fenolická kyselina obsažená v ječmeni. Je antioxidantem s potenciálním vlivem na senzorickou stabilitu piva. Naproti tomu buď termickou dekarboxylací při hvozdění, rmutování a chmelovaru, nebo enzymovou dekarboxylací v průběhu kvašení piva může z volné ferulové kyseliny vznikat 4- vinyl guajakol, který způsobuje fenolovou cizí vůni a chuť piva. V šestiletých pokusech byla prokázána závislost obsahu ferulové kyseliny v ječmeni na jeho genetických vlastnostech a významná závislost na klimatických podmínkách při vegetaci i v průběhu sklizně jednotlivých ročníků. Sledování volné ferulové kyseliny v laboratorní sladině prokázalo závislost jejího obsahu na odrůdě ječmene, ročníku sklizně i pěstební lokalitě. Obsah volné ferulové kyseliny ve sladině je významně ovlivněn technologií sladování. Vyšší stupeň domočení, vyšší teplota a delší doba sladování vedou k vyššímu obsahu volné ferulové kyseliny ve sladině. (cs)
  • Ferulic acid is an important phenolic acid contained in barley. It is an antioxidant with a potential impact on sensorial stability of beer. On the other hand, 4- vinyl guaiacol can be formed from free ferulic acid either by thermal decarboxylation in the course of kilning, mashing and wort boiling or by enzymic decarboxylation during beer fermentation. In six years trials was approved dependence of ferulic acid in barley on its genetical properties and important dependence on climatic circumstances during growth as well as during year crop. Free ferulic acid monitoring in laboratory wort approved dependence of its content on barley variety, year crop and growing locality. Free ferulic acid content in wort is markedly influenced by malting technology. Higher steeping degree, higher germination temperature and time lead to higher free ferulic content in wort. (en)
Title
  • Vliv původu ječmene a technologie sladování na obsah ferulové kyseliny v ječmeni a sladu
  • The influence of barley origin and malting technology on ferulic acid content in barley and malt (en)
  • Vliv původu ječmene a technologie sladování na obsah ferulové kyseliny v ječmeni a sladu (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv původu ječmene a technologie sladování na obsah ferulové kyseliny v ječmeni a sladu
  • The influence of barley origin and malting technology on ferulic acid content in barley and malt (en)
  • Vliv původu ječmene a technologie sladování na obsah ferulové kyseliny v ječmeni a sladu (cs)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/10:#0000533!RIV10-MSM-60193697
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296308
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/10:#0000533
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ferulic acid; barley; malt; wort; malting; fermentation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6A0B39EC315B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Prokeš, Josef
  • Běláková, Sylvie
  • Hašková, Danuša
  • Mikyška, Alexandr
  • Škach, Josef
issn
  • 0023-5830
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software