About: Antioxidant characteristic of hop anf hop products     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The method based on the reaction of DPPH radical proved to be the best for the determination of antioxidant activity (AOX) of hops and hop products. Differences in the AOX values were determined in Czech and foreign hop varieties. The highest AOX (70 - 80 % rel.) were measured in Saaz hops and the variety Spalter Select. AOX in most varieties moved in the scope of 40 to 60 % rel. Part of AOX of hops is lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 %. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of hop AOX. Results of determination of AOX in hot water extracts of raw hops and ground hops are comparable and statistically non-significant. The same holds true for pelletizing of ground hops. AOX of hops decline in the course of storage in dependence on temperature and hop forms (raw hops, pellets). Temperature has no effect on AOX of hop pellets packed in a multi-layer foil without air access.
  • The method based on the reaction of DPPH radical proved to be the best for the determination of antioxidant activity (AOX) of hops and hop products. Differences in the AOX values were determined in Czech and foreign hop varieties. The highest AOX (70 - 80 % rel.) were measured in Saaz hops and the variety Spalter Select. AOX in most varieties moved in the scope of 40 to 60 % rel. Part of AOX of hops is lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 %. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of hop AOX. Results of determination of AOX in hot water extracts of raw hops and ground hops are comparable and statistically non-significant. The same holds true for pelletizing of ground hops. AOX of hops decline in the course of storage in dependence on temperature and hop forms (raw hops, pellets). Temperature has no effect on AOX of hop pellets packed in a multi-layer foil without air access. (en)
  • Pro stanovení antioxidační aktivity (AOX) chmele a chmelových výrobků se nejlépe osvědčila metoda využívající radikálu DPPH. Mezi českými i zahraničními odrůdami chmele byly prokázány rozdíly v AOX, nejvyšší hodnoty (70 - 80 % rel.) byly naměřeny v Žateckém červeňáku a odrůdě Spalter Select. U většiny ostatních odrůd se AOX pohybovaly v rozmezí 40 až 60 % rel. Sušením chmele se část AOX ztrácí. Ztráta zpravidla nepřekračuje 5% hodnoty DPPH. Sušení se projevilo i úbytkem polyfenolových látek. Mezi sušením v komorové a pásové sušárně nebyl z hlediska AOX chmele, zjištěn podstatný rozdíl. Výsledky stanovení AOX v horkovodním výluhu hlávkových a mletých chmelů jsou srovnatelné a rozdíly statisticky neprůkazné. Rovněž granulací mletého chmele se AOX prokazatelným způsobem nemění. V průběhu skladování chmele dochází k poklesu AOX různou rychlostí v závislosti na teplotě a formě chmele. Teplota nemá prokazatelný vliv na AOX granulovaných chmelů, zabalených do vícevrstvé fólie bez přístupu vzduchu. (cs)
Title
  • Antioxidant characteristic of hop anf hop products
  • Antioxidant characteristic of hop anf hop products (en)
  • Antioxidační charakteristiky chmele a chmelových produktů (cs)
skos:prefLabel
  • Antioxidant characteristic of hop anf hop products
  • Antioxidant characteristic of hop anf hop products (en)
  • Antioxidační charakteristiky chmele a chmelových produktů (cs)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/07:#0000426!RIV08-MZE-60193697
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 16-21
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B44061)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 410184
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/07:#0000426
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hop; polyphenols; antioxidants; hop varieties; drying; grinding; pelletizing; hop ageing; DPPH (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [78D6A3B1BA8F]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Czech Hops 2007, Český chmel 2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Krofta, Karel
  • Hašková, Danuša
  • Mikyška, Alexandr
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ministerstvo zemědělství ČR
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7084-652-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software