About: Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Long-term maintenance of pure cultures of brewer’s yeast can be accomplished in several different ways. The basic technique is periodical sub-culturing of cultures from agar slopes onto the fresh medium, their incubation at optimum temperature and subsequent storage at a refrigerator temperature until the next sub-culturing. Lyophilization, which is often used for the long-term storage of microorganisms, is less suited for brewer’s yeast since average post-lyophilization viability of yeast cells is around 10%. The most suitable technique of long-term maintenance of brewer’s yeast is cryopreservation, i.e. storage of viable yeast cells at temperatures below - 139°C. If the whole cryopreservation is performed well, the post-freezing viability of yeast cells is up to 95%, depending on the yeast strain. Since 2006 cryopreservation of brewer’s yeast has been established in our Collection. Yeast strains are maintained in straws and cryovials in a protective medium with 10 % (v/v) glycerol at – 196°C. (en)
  • Čisté kultury pivovarských kvasinek lze dlouhodobě uchovávat několika různými způsoby. Základní technikou je pravidelné pasážování kultur ze šikmých agarů na čerstvé médium, jejich kultivace při optimální teplotě a následné uskladnění při chladničkové teplotě do doby dalšího pasážování. Pro dlouhodobé uchovávání mikroorganizmů obecně je často využívána lyofilizace, která je však méně vhodná pro pivovarské kvasinky, neboť průměrná viabilita kvasničných buněk po oživení je přibližně 10%. Nejvhodnějším způsobem dlouhodobého uchovávání pivovarských kvasinek je kryoprezervace, tj. skladování životaschopných kvasničných buněk při teplotách nižších než - 139°C. Pokud je celý postup kryoprezervace prováděn správně, dosahuje viabilita buněk po oživení až 95 %, v závislosti na kmeni kvasinek. Od roku 2006 je na VÚPS, a.s. zaváděna kryoprezervace pivovarských kvasinek. Kmeny se uchovávají v polypropylenových slámkách a kryozkumavkách v ochranném médiu s 10 % glycerolem při teplotě -196°C.
  • Čisté kultury pivovarských kvasinek lze dlouhodobě uchovávat několika různými způsoby. Základní technikou je pravidelné pasážování kultur ze šikmých agarů na čerstvé médium, jejich kultivace při optimální teplotě a následné uskladnění při chladničkové teplotě do doby dalšího pasážování. Pro dlouhodobé uchovávání mikroorganizmů obecně je často využívána lyofilizace, která je však méně vhodná pro pivovarské kvasinky, neboť průměrná viabilita kvasničných buněk po oživení je přibližně 10%. Nejvhodnějším způsobem dlouhodobého uchovávání pivovarských kvasinek je kryoprezervace, tj. skladování životaschopných kvasničných buněk při teplotách nižších než - 139°C. Pokud je celý postup kryoprezervace prováděn správně, dosahuje viabilita buněk po oživení až 95 %, v závislosti na kmeni kvasinek. Od roku 2006 je na VÚPS, a.s. zaváděna kryoprezervace pivovarských kvasinek. Kmeny se uchovávají v polypropylenových slámkách a kryozkumavkách v ochranném médiu s 10 % glycerolem při teplotě -196°C. (cs)
Title
  • Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS
  • Cryopreservation of brewer’s yeast in the RIBM Collection (en)
  • Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS (cs)
skos:prefLabel
  • Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS
  • Cryopreservation of brewer’s yeast in the RIBM Collection (en)
  • Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS (cs)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/07:#0000411!RIV08-MSM-60193697
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • P-18-1-16
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6019369701)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 430080
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/07:#0000411
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cryopreservation; yeasts; pure culture; viability; brewing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [59028A19F364]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů, 22. Pivovarsko-sladařské dny, Praha, 1.-2. listopad 2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matoulková, Dagmar
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86576-29-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software