About: Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna a k rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu.
  • Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna a k rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu. (cs)
  • The aim of the project solution was to verify, under the exact laboratory conditions, the effect of the barley variety, steeping procedure and concentration of exogeneous ethylene and CO2 on malt modification, indicator of which is b-glucan content. The malting varieties Jersey and Tolar from harvest 2006 and two different steeping technologies were used. Analysis of variance did not prove differences between the varieties. Highly significant difference was confirmed between the steeping technologies and steeping with a long steeping period of perfectly matured barleys led to deeper hydration of grain and faster activation of b-glucanase activity. The effect of sorbents was statistically significant, environment without CO2 affected malt quality positively. (en)
Title
  • Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
  • Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu (cs)
  • Composition of intergrain gas at germination of spring barley and its effect on the malt quality (en)
skos:prefLabel
  • Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
  • Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu (cs)
  • Composition of intergrain gas at germination of spring barley and its effect on the malt quality (en)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/07:#0000389!RIV08-MSM-60193697
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 83
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 450453
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/07:#0000389
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • germination; physiology; ethylene; CO2; beta-glucan (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5124F7A0666F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Olomouc
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Olomouc
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Prokeš, Josef
  • Fišerová, Helena
  • Hartmann, Jiří
  • Helánová, Alena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1213-6670
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • ČSEBR
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software