Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna a k rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu.
- Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna a k rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu. (cs)
- The aim of the project solution was to verify, under the exact laboratory conditions, the effect of the barley variety, steeping procedure and concentration of exogeneous ethylene and CO2 on malt modification, indicator of which is b-glucan content. The malting varieties Jersey and Tolar from harvest 2006 and two different steeping technologies were used. Analysis of variance did not prove differences between the varieties. Highly significant difference was confirmed between the steeping technologies and steeping with a long steeping period of perfectly matured barleys led to deeper hydration of grain and faster activation of b-glucanase activity. The effect of sorbents was statistically significant, environment without CO2 affected malt quality positively. (en)
|
Title
| - Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
- Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu (cs)
- Composition of intergrain gas at germination of spring barley and its effect on the malt quality (en)
|
skos:prefLabel
| - Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
- Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu (cs)
- Composition of intergrain gas at germination of spring barley and its effect on the malt quality (en)
|
skos:notation
| - RIV/60193697:_____/07:#0000389!RIV08-MSM-60193697
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60193697:_____/07:#0000389
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - germination; physiology; ethylene; CO2; beta-glucan (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Prokeš, Josef
- Fišerová, Helena
- Hartmann, Jiří
- Helánová, Alena
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |