About: Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu asladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, kterýreaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml.
  • Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu asladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, kterýreaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml. (cs)
  • Activity of SOD enzyme was determined in the selected samples of barley using Ransod sets from the company RANDOX. This methods uses xantin and xantin oxidase to generate superoxide radical that reacts with tetrazolium salt to red coloured formazane. TheSOD activity if this reaction. The final values are given in U/ml (en)
Title
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod (cs)
  • Modification of analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in barley grain using Ransod sets (en)
skos:prefLabel
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod
  • Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod (cs)
  • Modification of analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in barley grain using Ransod sets (en)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/05:#0000122!RIV06-MSM-60193697
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 325-327
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6019369701)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 530934
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/05:#0000122
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • superoxiddismutase; barley; grain; Ransod (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [67001EDE77EE]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ehrenbergerová, J.
  • Havlová, Pavla
  • Bercrediová, N.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software