About: Metodika integrované ochrany brambor proti mandelince bramborové (Leptinotarsa decemlineata)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Ochrana proti mandelince bramborové vychází z životního cyklu škůdce a zahrnuje agrotechnická preventivní opatření a přímý zásah nechemickými nebo chemickými metodami a jejich kombinací. K použití insekticidních přípravků se přistupuje v případě dosažení prahu škodlivosti. Z hlediska co nejvyšší účinnosti zásahu je nutné provádět ošetření na larvy prvního a druhého vývojového stupně. U následných instarů se zvyšuje tolerance a riziko vzniku rezistentních jedinců. Na populace mandelinky, které jsou rezistentní k organofosfátům nebo k pyrethroidům, se nedoporučuje přípravky s těmito účinnými látkami používat. Při výskytu populací rezistentních k acetamipridu je tedy možné dočasně výjimečně zařadit, v rámci antirezistentní strategie a střídání účinných látek, další účinné neonikotinoidy, tzn. například přípravky na bázi thiaclopridu a thiamethoxamu. Pro zabránění vývoje rezistentních populací střídat insekticidy, resp. účinné látky insekticidů s odlišným mechanismem účinku a využít biologické přípravky s účinnými látkami spinosad a azadirachtin. Toto střídání je vhodné dodržet i mezi jednotlivými pěstitelskými ročníky.
  • Ochrana proti mandelince bramborové vychází z životního cyklu škůdce a zahrnuje agrotechnická preventivní opatření a přímý zásah nechemickými nebo chemickými metodami a jejich kombinací. K použití insekticidních přípravků se přistupuje v případě dosažení prahu škodlivosti. Z hlediska co nejvyšší účinnosti zásahu je nutné provádět ošetření na larvy prvního a druhého vývojového stupně. U následných instarů se zvyšuje tolerance a riziko vzniku rezistentních jedinců. Na populace mandelinky, které jsou rezistentní k organofosfátům nebo k pyrethroidům, se nedoporučuje přípravky s těmito účinnými látkami používat. Při výskytu populací rezistentních k acetamipridu je tedy možné dočasně výjimečně zařadit, v rámci antirezistentní strategie a střídání účinných látek, další účinné neonikotinoidy, tzn. například přípravky na bázi thiaclopridu a thiamethoxamu. Pro zabránění vývoje rezistentních populací střídat insekticidy, resp. účinné látky insekticidů s odlišným mechanismem účinku a využít biologické přípravky s účinnými látkami spinosad a azadirachtin. Toto střídání je vhodné dodržet i mezi jednotlivými pěstitelskými ročníky. (cs)
  • Colorado potato beetle control results from the life cycle of the pathogen and involves preventive cultural measures and a direct measure using non-chemical or chemical methods and their combinations. Insecticides are applied when the harmfulness threshold is reached. For the highest efficacy of the treatment it is necessary to perform applications against larvae of first and second instar. In subsequent instars there is increasing tolerance and risk of development of resistant individuals. On Colorado potato beetle populations resistant to organophosphates or pyrethroids, application of insecticides containing these active ingredients is not recommended. When populations resistant to acetamiprid occur, further effective neonicotinoids, i.e. insecticides based on thiacloprid and thiamethoxam could be extraordinary temporarily included within the antiresistance strategy and active ingredient alternations. To prevent development of resistant populations, insecticides and/or active ingredients with various mode of action should be alternated and biological products containing spinosad and azadirachtin could be applied. It is appropriate to alternate also between individual growing years. (en)
Title
  • Metodika integrované ochrany brambor proti mandelince bramborové (Leptinotarsa decemlineata)
  • Metodika integrované ochrany brambor proti mandelince bramborové (Leptinotarsa decemlineata) (cs)
  • Methodology of Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata) integrated control in potatoes (en)
skos:prefLabel
  • Metodika integrované ochrany brambor proti mandelince bramborové (Leptinotarsa decemlineata)
  • Metodika integrované ochrany brambor proti mandelince bramborové (Leptinotarsa decemlineata) (cs)
  • Methodology of Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata) integrated control in potatoes (en)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/14:#0000276!RIV15-MZE-60109807
  • UKZUZ 090941/2014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101A184)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 65606 Brno
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Budeme-li pocítat, že mandelinka bramborová zpusobuje ztráty na výnosech pri soucasné úrovni ochrany 10 % približne na polovine ploch brambor v CR (tj. 15 000 ha), pak to znamená ztráty v hodnote 131 250 000 Kc (ztráta na výnosu 2,5 t/ha, realizacní cena 3 500 Kc/t). Náklady na ochranu v soucasné dobe ciní 1 000 Kc/ha, které by však približne zustaly zachovány. Zvýšením úcinnosti ochrany zavedením této metodiky lze snížit ztráty zpusobené mandelinkou pri stejných nákladech na 5 %. To znamená prínos 65 625 000 Kc, pri reálné úvaze uplatnením metodiky pouze na polovine ploch s výskytem škudce pak 32 812 500 Kc.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28788
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/14:#0000276
http://linked.open...terniIdentifikace
  • PI53
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potato; Colorado potato beatle; control; rezistance insecticide (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1E106DF078EF]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Smlouva o uplatnění certifikované metodiky s: Poradenský svaz %22Bramborářský kroužek%22, Dobrovského 2366, 58001 Havlíčkův Brod, IČO: 68210281. Datum uzavření smlouvy: 12.11.2014
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
  • Hausvater, Ervín
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software