Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Příspěvek se zabývá hodnocením a porovnáním obsahu bílkovin v hlízách v rámci souboru vybraných genotypů bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), méně pěstovaných kulturních druhů a planých druhů z rodu Solanum. Kromě obsahu bílkovin v hlízách byly genotypy hodnoceny také z pohledu dalších parametrů - průměrná hmotnost hlíz, sušina hlíz, obsah dusíku, obsah patatinu a frakce s převahou inhibitorů proteas v hlízách a jejich relativní abundance v hlízových bílkovinách. Mezi jednotlivými genotypy i genotypovými skupinami byly zjištěny výrazné rozdíly. Obsah bílkovin se pohyboval v rámci celého souboru genotypů v rozpětí 0,80 (S. bulbocastanum) - 2,39 (S. tuberosum, cv. Desiréé) - 0,84 (S. sucrense) % pův. hm. Bylo provedeno modelové komplexní hodnocení studovaných genotypů na základě výpočtu indexů ploch paprskových grafů zahrnujících čtyři parametry (průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah bílkovin v sušině, relativní abundance patatinu). Největší index plochy (max. = 2) zaujímaly genotypy S. tuberosum cv. Westamyl (0,736), S. goniocalyx (0,664) a S. sucrense (0,618).
- Příspěvek se zabývá hodnocením a porovnáním obsahu bílkovin v hlízách v rámci souboru vybraných genotypů bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), méně pěstovaných kulturních druhů a planých druhů z rodu Solanum. Kromě obsahu bílkovin v hlízách byly genotypy hodnoceny také z pohledu dalších parametrů - průměrná hmotnost hlíz, sušina hlíz, obsah dusíku, obsah patatinu a frakce s převahou inhibitorů proteas v hlízách a jejich relativní abundance v hlízových bílkovinách. Mezi jednotlivými genotypy i genotypovými skupinami byly zjištěny výrazné rozdíly. Obsah bílkovin se pohyboval v rámci celého souboru genotypů v rozpětí 0,80 (S. bulbocastanum) - 2,39 (S. tuberosum, cv. Desiréé) - 0,84 (S. sucrense) % pův. hm. Bylo provedeno modelové komplexní hodnocení studovaných genotypů na základě výpočtu indexů ploch paprskových grafů zahrnujících čtyři parametry (průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah bílkovin v sušině, relativní abundance patatinu). Největší index plochy (max. = 2) zaujímaly genotypy S. tuberosum cv. Westamyl (0,736), S. goniocalyx (0,664) a S. sucrense (0,618). (cs)
- Contribution was focused on the evaluation and comparison of tuber protein content in set of selected genotypes of Solanum tuberosum L., less cultivated potato species and wild species from genus Solanum. Except tuber protein content, potato genotypes was evaluated from point of view of average tuber weight, tuber dry matter, tuber nitrogen content, patatin and protease inhibitors fraction content and their relative abundances in tuber proteins. Noticeable differences were obtained among individual genotypes and genotype groups. Protein content in tubers through all studied genotypes ranged from 0.80 (S. bulbocastanum) to 2.39 (S. pinnatisectum) % of fresh matter (FM), content of major protein patatin represented 0.14 (S. tuberosum, cv. Desirée) – 0.84 (S. sucrense) % FM. Complex model assessment of all studied genotypes was performed on the basis of area index calculation in sun-ray plot including four parameters (average tuber weight, tuber dry matter, protein content in fresh matter, patatin relative abundance). The highest area index (max. % 2) was founded in genotypes S. tuberosum cv. Westamyl (0.736), S. goniocalyx (0.664) and S. sucrense (0.618). Keywords: Solanum, (en)
|
Title
| - Evaluation of Potential of Selected Wild Species from Solanum Genus for Potato (Solanum tuberosum L.) Breeding on Protein Content and Quality (en)
- Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách
- Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách (cs)
|
skos:prefLabel
| - Evaluation of Potential of Selected Wild Species from Solanum Genus for Potato (Solanum tuberosum L.) Breeding on Protein Content and Quality (en)
- Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách
- Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60109807:_____/13:#0000231!RIV14-MZE-60109807
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60109807:_____/13:#0000231
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Solanum; potato tubers; wild species; protein; patatin (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká zemědělská univerzita v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |