About: Evaluation of Potential of Selected Wild Species from Solanum Genus for Potato (Solanum tuberosum L.) Breeding on Protein Content and Quality     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek se zabývá hodnocením a porovnáním obsahu bílkovin v hlízách v rámci souboru vybraných genotypů bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), méně pěstovaných kulturních druhů a planých druhů z rodu Solanum. Kromě obsahu bílkovin v hlízách byly genotypy hodnoceny také z pohledu dalších parametrů - průměrná hmotnost hlíz, sušina hlíz, obsah dusíku, obsah patatinu a frakce s převahou inhibitorů proteas v hlízách a jejich relativní abundance v hlízových bílkovinách. Mezi jednotlivými genotypy i genotypovými skupinami byly zjištěny výrazné rozdíly. Obsah bílkovin se pohyboval v rámci celého souboru genotypů v rozpětí 0,80 (S. bulbocastanum) - 2,39 (S. tuberosum, cv. Desiréé) - 0,84 (S. sucrense) % pův. hm. Bylo provedeno modelové komplexní hodnocení studovaných genotypů na základě výpočtu indexů ploch paprskových grafů zahrnujících čtyři parametry (průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah bílkovin v sušině, relativní abundance patatinu). Největší index plochy (max. = 2) zaujímaly genotypy S. tuberosum cv. Westamyl (0,736), S. goniocalyx (0,664) a S. sucrense (0,618).
  • Příspěvek se zabývá hodnocením a porovnáním obsahu bílkovin v hlízách v rámci souboru vybraných genotypů bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), méně pěstovaných kulturních druhů a planých druhů z rodu Solanum. Kromě obsahu bílkovin v hlízách byly genotypy hodnoceny také z pohledu dalších parametrů - průměrná hmotnost hlíz, sušina hlíz, obsah dusíku, obsah patatinu a frakce s převahou inhibitorů proteas v hlízách a jejich relativní abundance v hlízových bílkovinách. Mezi jednotlivými genotypy i genotypovými skupinami byly zjištěny výrazné rozdíly. Obsah bílkovin se pohyboval v rámci celého souboru genotypů v rozpětí 0,80 (S. bulbocastanum) - 2,39 (S. tuberosum, cv. Desiréé) - 0,84 (S. sucrense) % pův. hm. Bylo provedeno modelové komplexní hodnocení studovaných genotypů na základě výpočtu indexů ploch paprskových grafů zahrnujících čtyři parametry (průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah bílkovin v sušině, relativní abundance patatinu). Největší index plochy (max. = 2) zaujímaly genotypy S. tuberosum cv. Westamyl (0,736), S. goniocalyx (0,664) a S. sucrense (0,618). (cs)
  • Contribution was focused on the evaluation and comparison of tuber protein content in set of selected genotypes of Solanum tuberosum L., less cultivated potato species and wild species from genus Solanum. Except tuber protein content, potato genotypes was evaluated from point of view of average tuber weight, tuber dry matter, tuber nitrogen content, patatin and protease inhibitors fraction content and their relative abundances in tuber proteins. Noticeable differences were obtained among individual genotypes and genotype groups. Protein content in tubers through all studied genotypes ranged from 0.80 (S. bulbocastanum) to 2.39 (S. pinnatisectum) % of fresh matter (FM), content of major protein patatin represented 0.14 (S. tuberosum, cv. Desirée) – 0.84 (S. sucrense) % FM. Complex model assessment of all studied genotypes was performed on the basis of area index calculation in sun-ray plot including four parameters (average tuber weight, tuber dry matter, protein content in fresh matter, patatin relative abundance). The highest area index (max. % 2) was founded in genotypes S. tuberosum cv. Westamyl (0.736), S. goniocalyx (0.664) and S. sucrense (0.618). Keywords: Solanum, (en)
Title
  • Evaluation of Potential of Selected Wild Species from Solanum Genus for Potato (Solanum tuberosum L.) Breeding on Protein Content and Quality (en)
  • Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách
  • Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách (cs)
skos:prefLabel
  • Evaluation of Potential of Selected Wild Species from Solanum Genus for Potato (Solanum tuberosum L.) Breeding on Protein Content and Quality (en)
  • Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách
  • Hodnocení potenciálu vybraných planých druhů rodu solanum pro šlechtění bramboru (solanum tuberosum L.) na obsah a kvalitu bílkovin v hlízách (cs)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/13:#0000231!RIV14-MZE-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91A069)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 77794
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/13:#0000231
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Solanum; potato tubers; wild species; protein; patatin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [738B71C14DF6]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Osivo a sadba
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horáčková, Vendulka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000319748800035
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-213-2358-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software