About: Methodology for production of colour-fleshed potatoes using biotechnological procedures     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Methodology for production of colour-fleshed potatoes using biotechnological procedures represents an optimized system of virus-free propagation and evaluation of these special varieties. The elaborated approach is flexible and effective, suitable for application in clonal selection, maintenance breeding and practical potato propagation. Its use enables to enlarge the range of this untypical group of potato, since it contributes to production of top quality potato seed, incl. seed for ecological farming. The methodology is intended for research, breeding and propagation units, for gene banks and state administration bodies (ÚKZÚZ, SRS). (en)
  • Metodika produkce bramboru s barevnou dužninou s využitím biotechnologických postupů představuje optimalizovaný systém bezvirového množení a hodnocení těchto speciálních odrůd. Vypracovaný postup je pružný a efektivní, vhodný k aplikaci v novošlechtění, udržovacím šlechtění a praktickém množení bramboru. Jeho využití umožní rozšíření sortimentu této netypické skupiny bramboru, neboť přispěje k produkci vysoce kvalitní vlastní sadby, včetně sadby pro ekologická hospodářství. Metodika je určena pro výzkumná, šlechtitelská a množitelská pracoviště, dále pro pracoviště genových bank a orgány státní správy (ÚKZÚZ, SRS).
  • Metodika produkce bramboru s barevnou dužninou s využitím biotechnologických postupů představuje optimalizovaný systém bezvirového množení a hodnocení těchto speciálních odrůd. Vypracovaný postup je pružný a efektivní, vhodný k aplikaci v novošlechtění, udržovacím šlechtění a praktickém množení bramboru. Jeho využití umožní rozšíření sortimentu této netypické skupiny bramboru, neboť přispěje k produkci vysoce kvalitní vlastní sadby, včetně sadby pro ekologická hospodářství. Metodika je určena pro výzkumná, šlechtitelská a množitelská pracoviště, dále pro pracoviště genových bank a orgány státní správy (ÚKZÚZ, SRS). (cs)
Title
  • Methodology for production of colour-fleshed potatoes using biotechnological procedures (en)
  • Metodika produkce bramboru s barevnou dužninou s využitím biotechnologických postupů
  • Metodika produkce bramboru s barevnou dužninou s využitím biotechnologických postupů (cs)
skos:prefLabel
  • Methodology for production of colour-fleshed potatoes using biotechnological procedures (en)
  • Metodika produkce bramboru s barevnou dužninou s využitím biotechnologických postupů
  • Metodika produkce bramboru s barevnou dužninou s využitím biotechnologických postupů (cs)
skos:notation
  • 194-13/KÚ/UKZUZ/2012
  • RIV/60109807:_____/12:#0000199!RIV13-MZE-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92110)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Metodika umožní rozšíření sortimentu odrůd domácího novošlechtění, vyznačujících se zvýšenou antioxidační kapacitou. Uplatní se při produkci certifikované sadby jak registrovaných odrůd, tak farmářské sadby, včetně sadby pro ekologická hospodářství. Ekonomický přínos spočívá v posílení nabídky a zajištění namnožení potřebného množství sadby nejvyšších parametrů, která rozhoduje o rentabilní produkci. Odpadne nutnost finančně nákladného dovozu sadbového materiálu, bez odpovídajících parametrů zdravotního stavu. V zemích EU je za tento materiál požadováno od 60 do 150 Kč za 1 kg. Systém zaručuje produkci sadby se zaručenou kvalitou za částku 20 Kč za 1kg. To představuje úsporu nákladů na sadbový materiál při výsadbě 1 ha 120 – 390 tis. Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 149957
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/12:#0000199
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-86940-41-0
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potatoes, colour-fleshed varieties, tissue cultures, viral infection eradication, virus-free propagation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [36364B073CC2]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Metodický postup vychází z explantátových technik a diagnostických metod a bude uplatněn prostřednictvím Vesa Velhartice, a.s. Zvýšení obsahu anthokyanu v hlízách lze dosáhnout téměř výhradně šlechtitelskou cestou a uvedené postupy budou zařazeny do systému hodnocení a množení cíleně šlechtěných populací. Uplatnění metodiky umožní přípravu kvalitní a bezvirové sadby odrůd bramboru s barevnou dužninou pro hlavní okruh pěstitelů, který tvoří především menší farmy, včetně ekologických hospodářství. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky zpracované v rámci řešení výzkumného projektu MZe ČR NAZV QH 92110 byla uzavřena dne 16.července 2012 s firmou Vesa Velhartice, šlechtění a množení brambor, a.s., se sídlem Velhartice, 341 42 Kolinec, IČ: 46884335, DIČ: CZ 46884335, zastoupenou statutárním zástupcem Ing. Viktorem Kopačkou, místopředsedou představenstva, který je rovněž kontaktní osobou na pracovišti uživatele. Tel.: 00420 376 583 322, E mail: vesa@velhartice.cz, www.vesa.sumava.net
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Domkářová, Jaroslava
  • Horáčková, Vendulka
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software