Description
| - The main objective of this methodology is the inclusion of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in feed rations, feed mixtures and pure forms (dried leaves, dried granules, Infusion of foliage and granules) in animal nutrition in the agricultural sector. It is focused on complex nutrition of offspring (piglets, calves, chickens, ducklings, goslings), but also on a special diet, requiring nutrient coverage, which nutrient composition of Jerusalem artichoke ensures for us (rabbit fattening, pregnant mares). Jerusalem artichoke is an alternative crop bringing options of broad application in feed industry (a rich source of nutrients, biofactors and substances with prebiotic effect). Jerusalem artichoke, as the bearer of non-starch sugars glucose, fructose, digestible fiber and high representation of inulin, a prebiotic component, which acts as a food or fuel for probiotic microflora is an appropriate component in compound feed. Inulin, Jerusalem artichoke storage substance, whose content is around 15-20 % in the plant, acts as a prebiotic, i.e. creates suitable conditions, particularly in the digestion of pups, in their colon it stimulates the growth and metabolic activity of microorganisms (the so-called a friendly microflora), especially lactobacilli and bifidogenic cultures. This prevents both the expansion of undesirable microflora (clostridia, enterococci, coliform bacteria and coccidia) and with its activity it increases the proportion of utilized nutrients and contributes to the digestion of own proteins. Complete feed mixtures were designed with the knowledge, that the use of prebiotic ingredients from Jerusalem artichoke, inulin, improves health, assists in increasing the growth of live weight of animals and significantly reduces mortality in animals experimentally observed. The methodology contains selected results from testing the quality of feed mixtures for different animal categories. (en)
- Hlavním cílem této metodiky jsou možnosti zařazení topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) do krmných dávek, krmných směsí i čisté formy ( sušená nať, sušené granule, nálev z nati, granulí i sušených hlíz ) do výživy zvířat v zemědělském sektoru. Je zaměřena jednak na složitou výživu mláďat (selata, telata, kuřata, kachňata, housata), ale i na speciální výživu, která si vyžaduje živinové krytí, kterou nám svou skladbou živin topinambur zabezpečuje ( králík ve výkrmu, březí klisny). Topinambur je alternativní plodina s možnostmi širokého uplatnění v krmivářství (bohatý zdroj živin, biofaktorů a látek s prebiotickou účinností). Topinambur, jako nositel neškrobových cukrů glukózy, fruktózy, stravitelné vlákniny i vysokého zastoupení inulinu, což je prebiotický komponent, který působí jako potrava či palivo pro probiotickou mikroflóru, je vhodným komponentem do krmných směsí. Inulin, zásobní látka topinamburu, které se v rostlině nachází okolo 15-20%, funguje jako prebiotikum, tzn. vytváří vhodné podmínky zejména v zažívání mláďat, v jejich tlustém střevě stimuluje růst a metabolickou aktivitu mikroorganismů, jde o tzv. symbiotickou (spřátelenou) mikroflóru, zejména laktobacilů a bifidogenních kultur. Tím jednak zamezuje rozšíření té nežádoucí ( klostridií, enterokoků, kokcidií i koliformních bakterií ) a jednak svou činností zvyšuje podíl využitých živin a podílí se na trávení vlastní bílkoviny. Kompletní krmné směsi byly koncipovány s vědomím, že použitím prebiotické složky topinamburu hlíznatého, inulinu, se zlepší zdravotní stav, napomůže se zvýšení růstu živé hmotnosti zvířat a významně se sníží úmrtnost u pokusně sledovaných zvířat. Metodika obsahuje některé vybrané výsledky testování kvality krmných směsí u různých kategorií zvířat.
- Hlavním cílem této metodiky jsou možnosti zařazení topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) do krmných dávek, krmných směsí i čisté formy ( sušená nať, sušené granule, nálev z nati, granulí i sušených hlíz ) do výživy zvířat v zemědělském sektoru. Je zaměřena jednak na složitou výživu mláďat (selata, telata, kuřata, kachňata, housata), ale i na speciální výživu, která si vyžaduje živinové krytí, kterou nám svou skladbou živin topinambur zabezpečuje ( králík ve výkrmu, březí klisny). Topinambur je alternativní plodina s možnostmi širokého uplatnění v krmivářství (bohatý zdroj živin, biofaktorů a látek s prebiotickou účinností). Topinambur, jako nositel neškrobových cukrů glukózy, fruktózy, stravitelné vlákniny i vysokého zastoupení inulinu, což je prebiotický komponent, který působí jako potrava či palivo pro probiotickou mikroflóru, je vhodným komponentem do krmných směsí. Inulin, zásobní látka topinamburu, které se v rostlině nachází okolo 15-20%, funguje jako prebiotikum, tzn. vytváří vhodné podmínky zejména v zažívání mláďat, v jejich tlustém střevě stimuluje růst a metabolickou aktivitu mikroorganismů, jde o tzv. symbiotickou (spřátelenou) mikroflóru, zejména laktobacilů a bifidogenních kultur. Tím jednak zamezuje rozšíření té nežádoucí ( klostridií, enterokoků, kokcidií i koliformních bakterií ) a jednak svou činností zvyšuje podíl využitých živin a podílí se na trávení vlastní bílkoviny. Kompletní krmné směsi byly koncipovány s vědomím, že použitím prebiotické složky topinamburu hlíznatého, inulinu, se zlepší zdravotní stav, napomůže se zvýšení růstu živé hmotnosti zvířat a významně se sníží úmrtnost u pokusně sledovaných zvířat. Metodika obsahuje některé vybrané výsledky testování kvality krmných směsí u různých kategorií zvířat. (cs)
|