About: Zařazení topinamburu do krmných směsí a krmných dávek pro zvířata.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main objective of this methodology is the inclusion of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in feed rations, feed mixtures and pure forms (dried leaves, dried granules, Infusion of foliage and granules) in animal nutrition in the agricultural sector. It is focused on complex nutrition of offspring (piglets, calves, chickens, ducklings, goslings), but also on a special diet, requiring nutrient coverage, which nutrient composition of Jerusalem artichoke ensures for us (rabbit fattening, pregnant mares). Jerusalem artichoke is an alternative crop bringing options of broad application in feed industry (a rich source of nutrients, biofactors and substances with prebiotic effect). Jerusalem artichoke, as the bearer of non-starch sugars glucose, fructose, digestible fiber and high representation of inulin, a prebiotic component, which acts as a food or fuel for probiotic microflora is an appropriate component in compound feed. Inulin, Jerusalem artichoke storage substance, whose content is around 15-20 % in the plant, acts as a prebiotic, i.e. creates suitable conditions, particularly in the digestion of pups, in their colon it stimulates the growth and metabolic activity of microorganisms (the so-called a friendly microflora), especially lactobacilli and bifidogenic cultures. This prevents both the expansion of undesirable microflora (clostridia, enterococci, coliform bacteria and coccidia) and with its activity it increases the proportion of utilized nutrients and contributes to the digestion of own proteins. Complete feed mixtures were designed with the knowledge, that the use of prebiotic ingredients from Jerusalem artichoke, inulin, improves health, assists in increasing the growth of live weight of animals and significantly reduces mortality in animals experimentally observed. The methodology contains selected results from testing the quality of feed mixtures for different animal categories. (en)
  • Hlavním cílem této metodiky jsou možnosti zařazení topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) do krmných dávek, krmných směsí i čisté formy ( sušená nať, sušené granule, nálev z nati, granulí i sušených hlíz ) do výživy zvířat v zemědělském sektoru. Je zaměřena jednak na složitou výživu mláďat (selata, telata, kuřata, kachňata, housata), ale i na speciální výživu, která si vyžaduje živinové krytí, kterou nám svou skladbou živin topinambur zabezpečuje ( králík ve výkrmu, březí klisny). Topinambur je alternativní plodina s možnostmi širokého uplatnění v krmivářství (bohatý zdroj živin, biofaktorů a látek s prebiotickou účinností). Topinambur, jako nositel neškrobových cukrů glukózy, fruktózy, stravitelné vlákniny i vysokého zastoupení inulinu, což je prebiotický komponent, který působí jako potrava či palivo pro probiotickou mikroflóru, je vhodným komponentem do krmných směsí. Inulin, zásobní látka topinamburu, které se v rostlině nachází okolo 15-20%, funguje jako prebiotikum, tzn. vytváří vhodné podmínky zejména v zažívání mláďat, v jejich tlustém střevě stimuluje růst a metabolickou aktivitu mikroorganismů, jde o tzv. symbiotickou (spřátelenou) mikroflóru, zejména laktobacilů a bifidogenních kultur. Tím jednak zamezuje rozšíření té nežádoucí ( klostridií, enterokoků, kokcidií i koliformních bakterií ) a jednak svou činností zvyšuje podíl využitých živin a podílí se na trávení vlastní bílkoviny. Kompletní krmné směsi byly koncipovány s vědomím, že použitím prebiotické složky topinamburu hlíznatého, inulinu, se zlepší zdravotní stav, napomůže se zvýšení růstu živé hmotnosti zvířat a významně se sníží úmrtnost u pokusně sledovaných zvířat. Metodika obsahuje některé vybrané výsledky testování kvality krmných směsí u různých kategorií zvířat.
  • Hlavním cílem této metodiky jsou možnosti zařazení topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) do krmných dávek, krmných směsí i čisté formy ( sušená nať, sušené granule, nálev z nati, granulí i sušených hlíz ) do výživy zvířat v zemědělském sektoru. Je zaměřena jednak na složitou výživu mláďat (selata, telata, kuřata, kachňata, housata), ale i na speciální výživu, která si vyžaduje živinové krytí, kterou nám svou skladbou živin topinambur zabezpečuje ( králík ve výkrmu, březí klisny). Topinambur je alternativní plodina s možnostmi širokého uplatnění v krmivářství (bohatý zdroj živin, biofaktorů a látek s prebiotickou účinností). Topinambur, jako nositel neškrobových cukrů glukózy, fruktózy, stravitelné vlákniny i vysokého zastoupení inulinu, což je prebiotický komponent, který působí jako potrava či palivo pro probiotickou mikroflóru, je vhodným komponentem do krmných směsí. Inulin, zásobní látka topinamburu, které se v rostlině nachází okolo 15-20%, funguje jako prebiotikum, tzn. vytváří vhodné podmínky zejména v zažívání mláďat, v jejich tlustém střevě stimuluje růst a metabolickou aktivitu mikroorganismů, jde o tzv. symbiotickou (spřátelenou) mikroflóru, zejména laktobacilů a bifidogenních kultur. Tím jednak zamezuje rozšíření té nežádoucí ( klostridií, enterokoků, kokcidií i koliformních bakterií ) a jednak svou činností zvyšuje podíl využitých živin a podílí se na trávení vlastní bílkoviny. Kompletní krmné směsi byly koncipovány s vědomím, že použitím prebiotické složky topinamburu hlíznatého, inulinu, se zlepší zdravotní stav, napomůže se zvýšení růstu živé hmotnosti zvířat a významně se sníží úmrtnost u pokusně sledovaných zvířat. Metodika obsahuje některé vybrané výsledky testování kvality krmných směsí u různých kategorií zvířat. (cs)
Title
  • Zařazení topinamburu do krmných směsí a krmných dávek pro zvířata.
  • Zařazení topinamburu do krmných směsí a krmných dávek pro zvířata. (cs)
  • Jerusalem artichoke inclusion in compound feed and feed rations for animals. (en)
skos:prefLabel
  • Zařazení topinamburu do krmných směsí a krmných dávek pro zvířata.
  • Zařazení topinamburu do krmných směsí a krmných dávek pro zvířata. (cs)
  • Jerusalem artichoke inclusion in compound feed and feed rations for animals. (en)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/12:#0000165!RIV13-MZE-60109807
  • SRS 000335/2013
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH82075)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní rostlinolékařská správa Praha
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Z ekonomického hlediska možnosti použití sušeného topinamburu hlízy či nadzemní hmoty a výluhů, lze konstatovat, že v proběhlých pokusech se zčásti projevil kladný efekt v kategorii denní přírůstek (brojlerový králík, kachny), větší důraz bych však nesporně připisoval faktu, že se u všech provedených pokusů projevil trend ve vyšším početním dožití zvířat (nižší mortalitě) u pokusných skupin krmených topinamburem v jeho různé formě. U březích klisen krmených sušenou hlízou byl pozorován kladný trend nižšího úbytku hmotnosti po porodu, který zakládá příznivé podmínky pro kojení hříbat a následné zabřeznutí. Z těchto důvodů bych následné ekonomické aspekty výroby krmných směsí (zejména cenu, množství) zařadil až jako druhotné, neboť primární je krmný welfare zvířat, reprezentovaný krmením takovými druhy krmiv, které nejen působí na vyšší přírůstek, ale spíše než ten zvířatům zabezpečí vitalitu, odolnost, fyziologii krmení i imunitní odezvu.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 181669
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/12:#0000165
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Topinambur krmení, 41
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Jerusalem artichoke; feed rations; dried granules (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [70C6BF964BDA]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Smlouva o uplatnění certifikované metodiky byla uzavřena s firmou JH BARBARIA, spol., s.r.o., Karlov 23/IV, 377 01 Jindřichův Hradec, IČ: 25167375. Smlouva byla uzavřena 19. 12. 2012, za JH BARBARIA byla podepsána jednatelkou Janou Nadberežnou, te.: 384362846, email: jananadberezna@kachny.cz.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čížek, Milan
  • Čepl, Jaroslav
  • Kvaček, Jaromír
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software