About: Sensitivity analysis of selected models for potato late blight forecast under conditions of Czech Republic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V předloženém příspěvku je provedena citlivostní analýza dvou modelů na signalizaci plísně bramboru na základě dat z let 2011 a 2012 pro lokalitu Lípa u Havlíčkova Brodu s ohledem na případnou nepřesnost v měření vlhkosti vzduchu. Ukazuje se, že v případě modelu negativní prognózy se změna v hodnotách naměřených vlhkostí projevuje jako plynulá systematická chyba, přičemž velikost odchylky v předpovídaném datu u hodnoty 150 dosahuje 1 – 2 dny na změnu vlhkosti o 1 %. U modelu NoBlight jsou v případě déletrvajících vlhkých period (rok 2011) změny menší a projevují se především při záporných odchylkách v naměřených vlhkostech. Avšak za situací, kdy převažují kratší období s vysokými vlhkostmi vzduchu (rok 2012), jsou tyto rozdíly výraznější, přičemž opět větší v případě, kdy snímač naměří nižší hodnoty než skutečné. Je proto nezbytné provádět u automatických meteorologických stanic kontrolní ověřování snímačů vlhkostí vzduchu před každou sezónou pomocí jednoduchého kalibračního přípravku.
  • V předloženém příspěvku je provedena citlivostní analýza dvou modelů na signalizaci plísně bramboru na základě dat z let 2011 a 2012 pro lokalitu Lípa u Havlíčkova Brodu s ohledem na případnou nepřesnost v měření vlhkosti vzduchu. Ukazuje se, že v případě modelu negativní prognózy se změna v hodnotách naměřených vlhkostí projevuje jako plynulá systematická chyba, přičemž velikost odchylky v předpovídaném datu u hodnoty 150 dosahuje 1 – 2 dny na změnu vlhkosti o 1 %. U modelu NoBlight jsou v případě déletrvajících vlhkých period (rok 2011) změny menší a projevují se především při záporných odchylkách v naměřených vlhkostech. Avšak za situací, kdy převažují kratší období s vysokými vlhkostmi vzduchu (rok 2012), jsou tyto rozdíly výraznější, přičemž opět větší v případě, kdy snímač naměří nižší hodnoty než skutečné. Je proto nezbytné provádět u automatických meteorologických stanic kontrolní ověřování snímačů vlhkostí vzduchu před každou sezónou pomocí jednoduchého kalibračního přípravku. (cs)
  • The study describes performed sensitivity analysis of two models for potato late blight forecast, based on data from 2011 and 2012 for the locality Lípa near Havlíčkův Brod considering potential inaccuracy in air humidity measurement. It is shown that in case of negative prognosis model a change in measured humidity values is expressed as a continuous systematic error, where the size of deviation in predicted data for value 150 reaches 1-2 days for 1% humidity change. In NoBlight model lesser changes are found in case of longer moisture periods (year 2011) and they are especially expressed at negative deviations in measured humidity; however, in situations, when shorter periods with high air humidity prevail (year 2012), the differences are more pronounced, they are again higher in case, when a sensor measures lower values than actual ones. Therefore it is necessary to perform a verification control of air humidity sensors in automated meteorological stations before the start of every season using of a simple calibration agent. (en)
Title
  • Sensitivity analysis of selected models for potato late blight forecast under conditions of Czech Republic (en)
  • Citlivostní analýza vybraných modelů na signalizaci plísně bramboru v podmínkách české republiky
  • Citlivostní analýza vybraných modelů na signalizaci plísně bramboru v podmínkách české republiky (cs)
skos:prefLabel
  • Sensitivity analysis of selected models for potato late blight forecast under conditions of Czech Republic (en)
  • Citlivostní analýza vybraných modelů na signalizaci plísně bramboru v podmínkách české republiky
  • Citlivostní analýza vybraných modelů na signalizaci plísně bramboru v podmínkách české republiky (cs)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/12:#0000161!RIV13-MZE-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101A184), P(QJ1210305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • zima
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 127314
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/12:#0000161
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potato late blight; forecasting methods; air humidity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [596FF93FF158]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 20
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
  • Hausvater, Ervín
  • Litschmann, Tomáš
issn
  • 1802-940X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software