About: Evaluating of potato varieties resistance to causal agent of common scab disease and aggressivity of plant pathogenic isolates of Streptomyces genera     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cílem této metodiky je především standardizovat, ale i zjednodušit a urychlit postup zejména hodnocení rezistence odrůd bramboru k aktinobakteriální obecné strupovitosti, ale i hodnocení agresivity izolátů původců choroby metodou umělé infekce ve skleníkových podmínkách. Zatímco testování v polních podmínkách poskytuje informaci o horizontální druhově nespecifické rezistenci, předložená metodika poskytuje údaje o specifické rezistenci k definovaným kmenům druhu Streptomyces scabiei. Včasné stanovení rezistence odrůd bramboru k aktinomycetové obecné strupovitosti povede k vyloučení náchylných odrůd ze sortimentu pěstovaných konzumních odrůd bramboru a tím minimalizování ekonomických ztrát způsobených neprodejností nevzhledných strupovitých hlíz. Znalost agresivity spektra původců obecné strupovitosti povede k minimalizaci ekonomických ztrát na pozemcích s výskytem agresivních kmenů fytopatogenních streptomycet a to jak volbou vhodných rezistentních odrůd bramboru, tak i úpravou agrotechnických postupů.
  • Cílem této metodiky je především standardizovat, ale i zjednodušit a urychlit postup zejména hodnocení rezistence odrůd bramboru k aktinobakteriální obecné strupovitosti, ale i hodnocení agresivity izolátů původců choroby metodou umělé infekce ve skleníkových podmínkách. Zatímco testování v polních podmínkách poskytuje informaci o horizontální druhově nespecifické rezistenci, předložená metodika poskytuje údaje o specifické rezistenci k definovaným kmenům druhu Streptomyces scabiei. Včasné stanovení rezistence odrůd bramboru k aktinomycetové obecné strupovitosti povede k vyloučení náchylných odrůd ze sortimentu pěstovaných konzumních odrůd bramboru a tím minimalizování ekonomických ztrát způsobených neprodejností nevzhledných strupovitých hlíz. Znalost agresivity spektra původců obecné strupovitosti povede k minimalizaci ekonomických ztrát na pozemcích s výskytem agresivních kmenů fytopatogenních streptomycet a to jak volbou vhodných rezistentních odrůd bramboru, tak i úpravou agrotechnických postupů. (cs)
  • The aim of the methodics is mainly standardization, but also simplification and acceleration of the procedure especially for determination of potato variety resistance to potato common scab, and also aggressiveness evaluation of disease pathogen isolates using artificial inoculation under greenhouse conditions. Whereas testing under field conditions provides information about horizontal species-nonspecific resistance, the submitted methodics provides data about specific resistance to defined strains of species Streptomyces scabiei. Early determination of potato variety resistance to common scab will result in excluding susceptible varieties from the range of grown table potato varieties and thus to minimization of economic losses caused by non-marketability of unattractive scabbed tubers. The knowledge of aggressiveness of range of common scab pathogens will results in minimization of economic losses on the fields with presence of aggressive strains of plant pathogenic streptomycetes, both by the choice of suitable resistant potato varieties and also cultural practice manipulation. (en)
Title
  • Evaluating of potato varieties resistance to causal agent of common scab disease and aggressivity of plant pathogenic isolates of Streptomyces genera (en)
  • Metodika stanovení rezistence odrůd bramboru k původcům aktinomycetové obecné strupovitosti a agresivity izolátů fytopatogenních streptomycet
  • Metodika stanovení rezistence odrůd bramboru k původcům aktinomycetové obecné strupovitosti a agresivity izolátů fytopatogenních streptomycet (cs)
skos:prefLabel
  • Evaluating of potato varieties resistance to causal agent of common scab disease and aggressivity of plant pathogenic isolates of Streptomyces genera (en)
  • Metodika stanovení rezistence odrůd bramboru k původcům aktinomycetové obecné strupovitosti a agresivity izolátů fytopatogenních streptomycet
  • Metodika stanovení rezistence odrůd bramboru k původcům aktinomycetové obecné strupovitosti a agresivity izolátů fytopatogenních streptomycet (cs)
skos:notation
  • 1/67570-2011 MZE
  • RIV/60109807:_____/11:2R002217!RIV12-MSM-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06188)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství ČR - odbor rostlinných komodit Těšnov 65/17 Praha 1 11705
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Metodika je určena především pro diagnostické, zkušební a referenční laboratoře SRS a ÚKZÚZ a šlechtitelské stanice provádějící testování hladiny rezistence genotypů brambor. Tato metodika má zejména standardizovat, ale i maximálně zjednodušit postup hodnocení zejména skleníkových testů rezistence odrůd bramboru k aktinobakteriální obecné strupovitosti, ale i skleníkových testů agresivity izolátů. Přímé nanášení koncentrovaného inokula na narušené klíčky sadbových hlíz nebo kořeny in vitro rostlin snižuje pracnost testů a urychluje rozvoj infekce a tvorbu strupovitých lézí.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 211990
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/11:2R002217
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Metodika pro praxi 2011
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • causal agent of common scab; isolates agressivity; potato varieties resistance; common scab index (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [10E869425B8B]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky pod. č.j. 1/67570-2011 vydalo Ministerstvo zemědělství ČR - odbor rostlinných komodit ISBN: 978-80-86940-36-6 (VÚB Havlíčkův Brod) ISBN: 978-80-7427-070-3 (VÚRV)
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
  • Hausvater, Ervín
  • Krejzar, Václav
  • Pánková, Iveta
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software