About: Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to examine the effect of varieties with purple- and red-fleshed tubers on the content of important antioxidants - total polyphenols (TP), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Precise field experiments were performed in 2008 and 2009 in the Czech Republic. Genotype of the variety showed significant influence on the contents of TP, AA and TA. Purple- and red-fleshed varieties reached 2,7 to 3,8 times higher content of TP in comparison with yellow-fleshed control. In AA content three varieties matched the yellow-fleshed control, for other varieties a decrease of 18,5 to 27,9% was demonstrated. TA content (68,7 - 573,5mg cyanidin/kg FM) corresponded with the intensity and colour range of light-marbled flesh of tuber of each variety. Some varieties with coloured flesh achieve comparable yields in comparison with conventional yellow-fleshed varieties. (en)
  • Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd s fialovou a červenou dužninou na obsah významných antioxidantů - celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových antokyanů (CA) a výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 v ČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP oproti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5 až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č.h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdy s barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami.
  • Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd s fialovou a červenou dužninou na obsah významných antioxidantů - celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových antokyanů (CA) a výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 v ČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP oproti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5 až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č.h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdy s barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami. (cs)
Title
  • Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny
  • Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny (cs)
  • The content of antioxidants and yield of potatoes with different flesh colour (en)
skos:prefLabel
  • Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny
  • Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny (cs)
  • The content of antioxidants and yield of potatoes with different flesh colour (en)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/11:2R000030!RIV12-MZE-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92110), S, Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 217175
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/11:2R000030
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potatoes; yellow- purple- and red-fleshed varieties; polyphenolics; ascorbic acid; anthocyanins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [668CFABD7020]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda (článek je oponovaný)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Hamouz, Karel
  • Hejtmánková, Kateřina
  • Cimr, Jiří
  • Vacek, Josef
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software