About: Ověření metod prognózy plísně bramboru NoBlight a negativní prognózy v podmínkách České republiky v letech 2006–2010     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the study was to verify the functionality of two late blight prediction methods for the conditions of the Czech Republic. For the study negative prognosis method, which is still the most used method in the Czech Republic, and a new one NoBlight were used. The trials were performed in the localities Valečov and Havlíčkova Borová in 2006 – 2010 and in addition to these localities also in the locality Olešná in 2010. The trials indicated that both methods can be used for timing of the first fungicide application against potato late blight under conditions of the Czech Republic. Critical values of both methods were adapted to existing late blight populations and susceptibility of varieties to the disease. The trial results demonstrated the necessity to consider immediate and expected weather progress every time. In case when epidemic spreading of the disease has started, importance of further disease progress prediction declines. (en)
  • Cílem práce bylo ověřování funkčnost dvou metod prognózy plísně bramboru pro podmínky ČR. Jednalo se o Negativní prognózu, která je v ČR stále nejvíce využívána a o novou metodu NoBlight. Pokusy proběhly v letech 2006 – 2010 na lokalitách Valečov a Havlíčkova Borová a v roce 2010 navíc na lokalitě Olešná. Pokusy prokázaly, že obě metody lze využít pro stanovení termínu prvé aplikace fungicidu proti plísni bramboru v podmínkách ČR. Kritické hodnoty jednotlivých metod, byly přizpůsobeny stávajícím populacím plísně a náchylnosti odrůd k chorobě. Výsledky prokázaly, že je vždy nutno přihlédnout k okamžitému a předpokládanému vývoji počasí. Z výsledků pokusů vyplývá, že pokud již započalo epidemické šíření choroby, pak prognóza jejího dalšího vývoje ztrácí na významu, jelikož jsou danými metodami vyhodnocovány pouze povětrnostní podmínky, které již proběhly v kombinaci s aktuálními, a tudíž nezachycují stav podmínek, který teprve nastane.
  • Cílem práce bylo ověřování funkčnost dvou metod prognózy plísně bramboru pro podmínky ČR. Jednalo se o Negativní prognózu, která je v ČR stále nejvíce využívána a o novou metodu NoBlight. Pokusy proběhly v letech 2006 – 2010 na lokalitách Valečov a Havlíčkova Borová a v roce 2010 navíc na lokalitě Olešná. Pokusy prokázaly, že obě metody lze využít pro stanovení termínu prvé aplikace fungicidu proti plísni bramboru v podmínkách ČR. Kritické hodnoty jednotlivých metod, byly přizpůsobeny stávajícím populacím plísně a náchylnosti odrůd k chorobě. Výsledky prokázaly, že je vždy nutno přihlédnout k okamžitému a předpokládanému vývoji počasí. Z výsledků pokusů vyplývá, že pokud již započalo epidemické šíření choroby, pak prognóza jejího dalšího vývoje ztrácí na významu, jelikož jsou danými metodami vyhodnocovány pouze povětrnostní podmínky, které již proběhly v kombinaci s aktuálními, a tudíž nezachycují stav podmínek, který teprve nastane. (cs)
Title
  • Ověření metod prognózy plísně bramboru NoBlight a negativní prognózy v podmínkách České republiky v letech 2006–2010
  • Verification of NoBlight and negative prognosis method for late blight prediction under conditions of the Czech Republic in 2006 – 2010 (en)
  • Ověření metod prognózy plísně bramboru NoBlight a negativní prognózy v podmínkách České republiky v letech 2006–2010 (cs)
skos:prefLabel
  • Ověření metod prognózy plísně bramboru NoBlight a negativní prognózy v podmínkách České republiky v letech 2006–2010
  • Verification of NoBlight and negative prognosis method for late blight prediction under conditions of the Czech Republic in 2006 – 2010 (en)
  • Ověření metod prognózy plísně bramboru NoBlight a negativní prognózy v podmínkách České republiky v letech 2006–2010 (cs)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/10:#0000144!RIV11-MSM-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG50055), P(QI101A184), Z(MSM6010980701)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • zima
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 277784
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/10:#0000144
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potatoes; late blight; forecast; prediction; Negative prognosis; NoBlight (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [15388D9EF02C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 18
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
  • Hausvater, Ervín
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-940X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software