Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The objective of this study was to compare antioxidant activity in yellow-, blue- and red-fleshed potatoes and a change in antioxidant activity during culinary processing (fresh, cooked, steamed, microwave heated and fried potatoes). Antioxidant activity was determined using ABTS, ACL and amperometric analysis. Total natural phenolic content was determined using Folin-Ciocalteau reagent and chlorogenic acid content was determined using HPLC. In the study, antioxidant capacity was measured in 12 potato varieties, produced in two different localities of the Czech Republic. Blue- and red-coloured varieties indicated higher antioxidant activity, even for all ways of culinary processing. (en)
- Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor se žlutou, modrou a červenou dužninou a změnu antioxidační aktivity během kulinární úpravy (čerstvé brambory, brambory vařené ve vodě a páře, brambory vařené v mikrovlnné troubě, a smažené brambory). Antioxidační aktivita byla stanovena metodami ABTS, ACL a amperometrickou analýzou. Obsah celkových přirozených fenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah kyseliny chlorogenové metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 12 odrůd brambor, vyprodukovaných ve dvou různých lokalitách v České republice. Modře a červeně zbarvené odrůdy vykazovaly vyšší antioxidační aktivitu a to i ve všech případech kuchyňského zpracování.
- Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor se žlutou, modrou a červenou dužninou a změnu antioxidační aktivity během kulinární úpravy (čerstvé brambory, brambory vařené ve vodě a páře, brambory vařené v mikrovlnné troubě, a smažené brambory). Antioxidační aktivita byla stanovena metodami ABTS, ACL a amperometrickou analýzou. Obsah celkových přirozených fenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah kyseliny chlorogenové metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 12 odrůd brambor, vyprodukovaných ve dvou různých lokalitách v České republice. Modře a červeně zbarvené odrůdy vykazovaly vyšší antioxidační aktivitu a to i ve všech případech kuchyňského zpracování. (cs)
|
Title
| - Vliv odrůdy brambor a kulinární úpravy na jejich antioxidační kapacitu
- Vliv odrůdy brambor a kulinární úpravy na jejich antioxidační kapacitu (cs)
- Effect of potato variety and culinary processing on potato antioxidant capacity (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv odrůdy brambor a kulinární úpravy na jejich antioxidační kapacitu
- Vliv odrůdy brambor a kulinární úpravy na jejich antioxidační kapacitu (cs)
- Effect of potato variety and culinary processing on potato antioxidant capacity (en)
|
skos:notation
| - RIV/60109807:_____/09:0R000608!RIV10-MZE-60109807
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - N, P(GA525/06/0268), P(QH92110), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60109807:_____/09:0R000608
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - potato; polyphenols; antioxidant capacity; culinary processing (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Fiedlerová, Vlasta
- Hamouz, Karel
- Kondrashov, Alexey
- Kvasnička, František
- Ševčík, Rudolf
- Holasová, Marie
- Čížková, Helena
- Vacek, Josef
- Jirušková, Michaela
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |