About: Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In 1995 – 1997 seven varieties of potatoes were cultivated in field trials in twelve localities in the Czech Republic. After harvest potato tuber sof all varieties were analyse for resistance to mechanical damage, dry matter content, reducing sugar (RS) content, nitrate content, polyphenol content. Glycoalkaloid (GA) content was analyse only in Karin variety. In all experimental years potatoes cultivated at lower altitudes contained less RS (by 22 %), less polyphenolic compounds (by 5,8 %), higher percentage of tubers not mechanically damaged with the rebound penduýlum (by 12,7 %), compared to tubers from higher localities. On the other hand, tubers grown at lower altitudes contained more nitrates (by 26,8 %) in all three years, the average of results in Karin variety did not demonstrate the influence of environmental conditions of the areas on GA content in tubers. (en)
  • V letech 1995 – 1997 byly v přesných polních pokusech na 12 stanovištích v ČR vypěstovány brambory sedmi odrůd. Po sklizni byla stanovena odolnost hlíz k mechanickému poškození, obsah sušiny, obsah redukujících cukrů (RC), obsah dusičnanů, obsah polyfenolů a obsah glykoalkaloidů (GA) pouze u odrůdy Karin. Brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech pokusných letech méně RC (o 22 %), méně polyfenolických látek (o 5,8 %), vyšší procento nepoškozených hlíz na odrazovém kyvadle (o 12,7 %) než brambory z vyšších poloh tradičně bramborářských oblastí. Naproti tomu brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech třech letech více dusičnanů (o 26,8 %). Rozdíl v obsahu sušiny mezi hlízami z nižších a vyšších poloh byl v tříletém průměru výsledků minimální (0,2 %) a nepřesáhl hranici statistické průkaznosti. V tříletém průměru výsledků nebyl u odrůdy Karin prokázán vliv půdně klimatických podmínek oblastí na obsah GA v hlízách.
  • V letech 1995 – 1997 byly v přesných polních pokusech na 12 stanovištích v ČR vypěstovány brambory sedmi odrůd. Po sklizni byla stanovena odolnost hlíz k mechanickému poškození, obsah sušiny, obsah redukujících cukrů (RC), obsah dusičnanů, obsah polyfenolů a obsah glykoalkaloidů (GA) pouze u odrůdy Karin. Brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech pokusných letech méně RC (o 22 %), méně polyfenolických látek (o 5,8 %), vyšší procento nepoškozených hlíz na odrazovém kyvadle (o 12,7 %) než brambory z vyšších poloh tradičně bramborářských oblastí. Naproti tomu brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech třech letech více dusičnanů (o 26,8 %). Rozdíl v obsahu sušiny mezi hlízami z nižších a vyšších poloh byl v tříletém průměru výsledků minimální (0,2 %) a nepřesáhl hranici statistické průkaznosti. V tříletém průměru výsledků nebyl u odrůdy Karin prokázán vliv půdně klimatických podmínek oblastí na obsah GA v hlízách. (cs)
Title
  • Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor
  • Influence of environmental conditions on the quality of potato tubers (en)
  • Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor
  • Influence of environmental conditions on the quality of potato tubers (en)
  • Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor (cs)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/05:#0000090!RIV09-MSM-60109807
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6010980701)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 549296
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/05:#0000090
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • environmental conditions, potato reducing sugar, nitrates (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [50BAC74F739E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Horticultural Science
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 32
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořák, Petr
  • Hamouz, Karel
  • Čepl, Jaroslav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0862-867X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software