About: „Transgenic“ Metabolome of Hop, Some Aspects of its Development and Prospects of Utilization     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Chmel produkuje látky s protinádorovou i estrogenní aktivitou, zejména prenylflavonoidy jako xanthohumol. Získat odrůdy s vyšším obsahem xanthohumolu proto patří k současnému úsilí šlechtitelů. Hladinu těchto látek by pomohl zvýšit „transgenní metabolom“ s využitím biotechnologie pomocí nově identifikovaných lupulin-specifických genů i transkripčních faktorů z rodin Myb, bZip, WD40, bHLH a WRKY, které se podílejí na jejich regulacích. Nové poznatky o komplexním charakteru regulace biosyntetické dráhy prenylflavonoidů umožní cílené transformace chmelu s perspektivou indukce metabolicky aktivních transgenních pletiv v tkáňových kulturách. Faktická využitelnost transgenního metabolomu chmelu půjde ruku v ruce s poznatky základního výzkumu o metabolických drahách lupulinu, které budou postupně zahrnovat nejen produkci polyfenolů, ale i hořkých a aromatických látek i s uvědoměním si nových praktických výhod GMO ve společnosti.
  • Chmel produkuje látky s protinádorovou i estrogenní aktivitou, zejména prenylflavonoidy jako xanthohumol. Získat odrůdy s vyšším obsahem xanthohumolu proto patří k současnému úsilí šlechtitelů. Hladinu těchto látek by pomohl zvýšit „transgenní metabolom“ s využitím biotechnologie pomocí nově identifikovaných lupulin-specifických genů i transkripčních faktorů z rodin Myb, bZip, WD40, bHLH a WRKY, které se podílejí na jejich regulacích. Nové poznatky o komplexním charakteru regulace biosyntetické dráhy prenylflavonoidů umožní cílené transformace chmelu s perspektivou indukce metabolicky aktivních transgenních pletiv v tkáňových kulturách. Faktická využitelnost transgenního metabolomu chmelu půjde ruku v ruce s poznatky základního výzkumu o metabolických drahách lupulinu, které budou postupně zahrnovat nejen produkci polyfenolů, ale i hořkých a aromatických látek i s uvědoměním si nových praktických výhod GMO ve společnosti. (cs)
  • Hop produces compounds with anticancerogenic and estrogenic activities, mainly prenylflavonoids as xanthohumol. It is the recent effort of breeders to gain new hop cultivars with higher level of xanthohumol. Its levels could be enhanced in “transgenic metabolome introduced by the biotechnology with the use of newly identified lupulin-specific genes and transcription factors (TF) from Myb, bZip, WD40 and bHLH families that participate in their regulations. The knowledge of complex character of prenylflavonoid bio-synthetic pathway regulation enables targeted hop transformation and makes realistic the perspective of inducing metabolically active transgenic tissue cultures of hop. The usefulness of transgenic metabolome of hop will depend on the findings of basic research in the metabolic pathways of lupulin that will eventually include not only production of polyphenols, but also bitter acids and aromatic compounds, in parallel enhancing social awareness of practical benefits of GMO. (en)
Title
  • „Transgenic“ Metabolome of Hop, Some Aspects of its Development and Prospects of Utilization (en)
  • „Transgenní“ metabolom chmelu, některé aspekty jeho přípravy a perspektivy využití
  • „Transgenní“ metabolom chmelu, některé aspekty jeho přípravy a perspektivy využití (cs)
skos:prefLabel
  • „Transgenic“ Metabolome of Hop, Some Aspects of its Development and Prospects of Utilization (en)
  • „Transgenní“ metabolom chmelu, některé aspekty jeho přípravy a perspektivy využití
  • „Transgenní“ metabolom chmelu, některé aspekty jeho přípravy a perspektivy využití (cs)
skos:notation
  • RIV/60077344:_____/12:00378828!RIV13-GA0-60077344
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA521/08/0740), P(QH81052), Z(AV0Z50510513)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 174911
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60077344:_____/12:00378828
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lupulin; transgenosis; anticancerogenic compounds; biotechnology (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [87EE949EB9D0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 58
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matoušek, Jaroslav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0023-5830
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software