About: Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kvalita vepřového masa byla sledována u finálních hybridů, kde v pozici matky finálních hybridů byly použity kříženky BU x L a v otcovské pozici kanci BO; OL-68 (H x Pn, Pn x H) a ČVM. U každé kombinace bylo ve třech opakováních sledováno po 20 ks jatečných prasat (pravých půlek). Pro objektivní důkaz stanovení jakostní odchylky PSE vepřového masa byla použita kritéria pH45, barva masa a ztráta vody odkapáním. V případě, kdy u dvou z těchto ukazatelů byly překročeny mezní hodnoty, byly vzorky označeny jako PSE maso. Prasata byla poražena v průměrné jatečné hmotnosti 106.8 kg (107.5, 106.7 a 106.1 kg). Podíl svaloviny byl stanoven dvoubodovou metodou ve výši 53.9, 53.0 a 54.3 %. Nižší podíl svaloviny u kombinace s L-68 byl ovlivněn vyšší tloušťkou tuku v místě měření, tj. v bederní krajině v místě nejnižší vrstvy na středem musculus gluteus medius U této kombinace byla naměřena i vyšší průměrná výška hřbetního tuku byla zjištěna 26.4, 27.7 a 25.9 mm. Porovnáním naměřených průměrných hodnot ve sledov
  • Quality of meat was followed in final hybrids whose mothers cross-breeds Large White x Landrace were and boars Large White - sire line, Sire Line-68 (Hampshire x Pietrain, Pietrain x Hampshire) and Czech Meat Pig on side position. 20 carcasses (right half) of each combinations were followed in three repeatIng. We used parameters pH45, meat colour reflectance and meat juice dripping for objective proof of quality divergence PSE. If the limit values were exceeded in two out of these parameters, we considered samples as PSE meat. The average slaughter weight was 106.8 kg (107.5, 106.7 and 106.1 kg). Lean meat was determined by two-poing method as 53.9, 53.0 and 54.3 %. Lower lean meat in combination Sire Line-68 was influented determinated by higher fat thickness at the place of measurement, it means in loin region, at the place of the lowest layer on the middle musculus gluteus medius (18.4, 20.5 a 18.5 mm). In this combination higher average thickness of back fat 26.4, 27.7 a 25.9 mm was found too. (en)
Title
  • Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů
  • Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů (cs)
  • Meat quality of chosen combinations of final hybrids. (en)
skos:prefLabel
  • Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů
  • Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů (cs)
  • Meat quality of chosen combinations of final hybrids. (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:_____/02:00004412!RIV/2003/MZE/120003/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 129
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QC1231)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 651375
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:_____/02:00004412
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • prase; finální hybri; jatečná hodnota; kvalita masa (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9F715DAF193D]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • České Budějovice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • České Budějovice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z 11. mezinárodního symposia %22Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat%22
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kernerová, Naděžda
  • Matoušek, Jaroslav
  • Jirotková, Dana
  • Vejčík, Antonín
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Scientific Pedagogical Publishing, České Budějovice
https://schema.org/isbn
  • 80-85645-44-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software