Description
| - Slaughter value (carcass, fillet with skin, skinned fillet), proportion of usable and waste part of body, sensory characteristics were compared in two comparable groups of Eurasian perch reared in intensive culture (age 1+; mean body weight (W) 141,2; formulated feed) and pond conditions (age 3+; W 147,3; natural feed). No significant impact of culture system (intensive vs. extensive) on slaughter yield of main products was found: gutted perch 86,8 vs. 88,4 %, carcass 51,4 vs. 50,2 %, fillet with skin 44,0 vs. 44,9 % and skinned fillet 33,4 vs. 32,7 %. Cultured perch had significant increased hepatosomatic index (HSI; 2,3 vs. 1,7) and index of perivisceral fat (PvSI; 2,9 vs. 0,6) and reduced gonads (GSI; 5,4 vs. 6,9). No significant differencies were found by sensory analysis in flavour, off-flavour, aroma and consistence of fillet without skin. (en)
- Bylo provedeno porovnání výtěžnosti (opracovaného trupu, filetů s kůží, filetů bez kůže), stanovení podílu využitelných a odpadních partií těla a senzorických a technologických vlastností masa okouna chovaného ve dvou různých systémech. Sledování proběhlo u biometricky vyrovnaných skupin okounů odchovaných v intenzivních podmínkách recirkulačního systému (věk 1+; průměrná hmotnost (W) 141,2 g; peletované krmivo) a v extenzivních podmínkách rybničního chovu (věk 3+; 147,3 g; přirozená potrava). Nebyl zjištěn významný vliv způsobu odchovu (intenzivní vs. extenzivní) na výtěžnost hlavních produktů: okoun kuchaný 86,8 vs. 88,4 %; opracované tělo 51,4 vs. 50,2 %; filety s kůží 44,0 vs. 44,9 % a bez kůže 33,4 vs. 32,7 %. Intenzivně chované ryby měly signifikantně vyšší hepatosomatický index (HSI; 2,3 vs. 1,7) a index periviscerálního tuku (PvSI; 2,9 vs. 0,6) a redukované gonády (GSI; 5,4 vs. 6,9). Senzorická analýza neprokázala významné rozdíly v parametrech chuti, pachuti, vůně a konzistence filetů bez kůž
- Bylo provedeno porovnání výtěžnosti (opracovaného trupu, filetů s kůží, filetů bez kůže), stanovení podílu využitelných a odpadních partií těla a senzorických a technologických vlastností masa okouna chovaného ve dvou různých systémech. Sledování proběhlo u biometricky vyrovnaných skupin okounů odchovaných v intenzivních podmínkách recirkulačního systému (věk 1+; průměrná hmotnost (W) 141,2 g; peletované krmivo) a v extenzivních podmínkách rybničního chovu (věk 3+; 147,3 g; přirozená potrava). Nebyl zjištěn významný vliv způsobu odchovu (intenzivní vs. extenzivní) na výtěžnost hlavních produktů: okoun kuchaný 86,8 vs. 88,4 %; opracované tělo 51,4 vs. 50,2 %; filety s kůží 44,0 vs. 44,9 % a bez kůže 33,4 vs. 32,7 %. Intenzivně chované ryby měly signifikantně vyšší hepatosomatický index (HSI; 2,3 vs. 1,7) a index periviscerálního tuku (PvSI; 2,9 vs. 0,6) a redukované gonády (GSI; 5,4 vs. 6,9). Senzorická analýza neprokázala významné rozdíly v parametrech chuti, pachuti, vůně a konzistence filetů bez kůž (cs)
|