Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to compare the amino acid (AA) composition of edible parts of three experimental groups of carp, i.e. a pure line of Přerov scaly carp (PS), a hybrid line of Přerov scaly carp and Northern mirror carp (PS x M72), and a hybrid line of Přerov scaly carp and Ropsha scaly carp (PS x ROP), with the quality of the edible parts of control hybrids of Hungarian and Northern mirror carp (M2 x M72) in harvest size (K3). A comparison between the controls (M2 x M72) and experimental carp (PS, PS x M72, PS x ROP) showed that their muscle tissues contained the same amounts of10 AA [essential amino acids (EAA): Thr,Val, Leu, Phe, Lys, His; nonessential amino acids (NEAA): Asp, Gly, Ala, Tyr] of the 16 AA determined. Glu, Asp, Lys and Leu were the AA with the highest muscle concentrations. The total EAAsum and NEAAsum contents in the fastestgrowing PS x ROP hybrid, in spite of specific differences found (P < 0.05: Arg, Met; P < 0.01: Pro), were practically identical to those found in th
- The aim of this study was to compare the amino acid (AA) composition of edible parts of three experimental groups of carp, i.e. a pure line of Přerov scaly carp (PS), a hybrid line of Přerov scaly carp and Northern mirror carp (PS x M72), and a hybrid line of Přerov scaly carp and Ropsha scaly carp (PS x ROP), with the quality of the edible parts of control hybrids of Hungarian and Northern mirror carp (M2 x M72) in harvest size (K3). A comparison between the controls (M2 x M72) and experimental carp (PS, PS x M72, PS x ROP) showed that their muscle tissues contained the same amounts of10 AA [essential amino acids (EAA): Thr,Val, Leu, Phe, Lys, His; nonessential amino acids (NEAA): Asp, Gly, Ala, Tyr] of the 16 AA determined. Glu, Asp, Lys and Leu were the AA with the highest muscle concentrations. The total EAAsum and NEAAsum contents in the fastestgrowing PS x ROP hybrid, in spite of specific differences found (P < 0.05: Arg, Met; P < 0.01: Pro), were practically identical to those found in th (en)
- Cíl této studie byl porovnat aminokyselinové (AA) složení jedlých částí těla tří experimentálních skupin kapra, to jest čistá linie Přerovského šupinatého kapra (PS), hybridní linie Přerovského šupinatého kapr a severského lysce (PS x M72), a hybridní linie Přerovského šupinatého kapr a Ropšínského šupinatého kapr (PS x ROP), s kvalitou jedlých částí těla kontrolních kříženců z maďarského a severského lysce (M2 x M72) v tržní velikosti (K3). Srovnání mezi kontrolní skupinou (M2 x M72) a experimentální (PS, PS x M72, PS x ROP) ukázalo, že jejich svalové tkáně obsahují stejná množství of10 AA [esenciální aminokyseliny (EAA): Thr,Val, Leu, Phe, Lys, His; neesenciálních aminokyselin (NEAA): Asp, Gly, Ala, Tyr] z 16 AA determinovaných. Nejvyššími koncentrace z AA byly naměřeni u Glu, Asp, Lys a Leu. U celkového EAAsum a NEAAsum u nejrychleji rostoucího hybrida PS x ROP, byly nalezeny statistické rozdíly (P < 0.05: Arg, Met; P < 0.01: Pro), byli prakticky identický s nalezenými v kontrolní skupině M2 (cs)
|
Title
| - Amino acid composition of edible parts of three-year-old experimental scaly crossbreds of common carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758)
- Amino acid composition of edible parts of three-year-old experimental scaly crossbreds of common carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) (en)
- Aminokyselinové složení poživatélných částí 3-letých experimentálních šupinatých hybridů kapra obecného (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) (cs)
|
skos:prefLabel
| - Amino acid composition of edible parts of three-year-old experimental scaly crossbreds of common carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758)
- Amino acid composition of edible parts of three-year-old experimental scaly crossbreds of common carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) (en)
- Aminokyselinové složení poživatélných částí 3-letých experimentálních šupinatých hybridů kapra obecného (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12610/07:00007855!RIV08-MSM-12610___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - Z(MSM6007665809), Z(MSM6215712402)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12610/07:00007855
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Carp; amino acid; muscle; ovaries; testes; hepatopancreas (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| - GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
|
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buchtová, Hana
- Svobodová, Zdeňka
- Velíšek, Josef
- Kocour, Martin
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |