About: Digestibility of feedstuffs for fish - a review     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Výrobci krmiv pro akvakulturu čelí velkému tlaku, aby nahrazovali rybí moučku a olej v krmivu dlouhodobě udržitelnými a levnějšími alternativami. Jako náhrada jsou nejčastěji používány rostlinné komponenty (např. moučky a oleje). Nevýhodou rostlinných komponent je nižší stravitelnost způsobená obsahem nestravitelné vlákniny, hůře stravitelného škrobu a obsahu antinutričních látek. Znalost stravitelnosti krmiv a komponentů krmných směsí pro ryby má zvyšující se význam při jejich výživě. Tato skutečnost je akcentována požadavky na snížení negativního dopadu na životní prostředí. Cílem této práce, je přinést ucelený přehled o problematice stravitelnosti krmiv pro ryby. První část tohoto přehledu se zabývá metodickou stránkou zjišťování stravitelnosti a faktory, které jí ovlivňují. Druhá část pak shrnuje informace dostupné ve vědecké literatuře o stravitelnosti různých krmných komponent pro kapra obecného a pstruha duhového a představuje volně dostupné databáze stravitelnosti krmiv pro ryby.
  • Výrobci krmiv pro akvakulturu čelí velkému tlaku, aby nahrazovali rybí moučku a olej v krmivu dlouhodobě udržitelnými a levnějšími alternativami. Jako náhrada jsou nejčastěji používány rostlinné komponenty (např. moučky a oleje). Nevýhodou rostlinných komponent je nižší stravitelnost způsobená obsahem nestravitelné vlákniny, hůře stravitelného škrobu a obsahu antinutričních látek. Znalost stravitelnosti krmiv a komponentů krmných směsí pro ryby má zvyšující se význam při jejich výživě. Tato skutečnost je akcentována požadavky na snížení negativního dopadu na životní prostředí. Cílem této práce, je přinést ucelený přehled o problematice stravitelnosti krmiv pro ryby. První část tohoto přehledu se zabývá metodickou stránkou zjišťování stravitelnosti a faktory, které jí ovlivňují. Druhá část pak shrnuje informace dostupné ve vědecké literatuře o stravitelnosti různých krmných komponent pro kapra obecného a pstruha duhového a představuje volně dostupné databáze stravitelnosti krmiv pro ryby. (cs)
  • Fish feed producers are under pressure to replace fish meal and fish oil by long term sustainable and cheaper alternatives. Vegetable meals and oils are mostly used as such replacement. Disadvantage of those components is usually lower digestibility due to indigestible fiber, starch and antinutritional compounds. Therefore the knowledge of feed digestibility is continuously gaining its importance for proper feed formulation. The aim of this paper is to summarize information about digestibility of fish feedstuffs. First part is dealing with methodology issues of digestibility measurement and factors which influence digestibility. Second part is summarizing information available in scientific literature about digestibility of different feed components for common carp and rainbow trout and present freely available databases of feed digestibility for fish. (en)
Title
  • Digestibility of feedstuffs for fish - a review (en)
  • Stravitelnost krmiv pro ryby - literární přehled
  • Stravitelnost krmiv pro ryby - literární přehled (cs)
skos:prefLabel
  • Digestibility of feedstuffs for fish - a review (en)
  • Stravitelnost krmiv pro ryby - literární přehled
  • Stravitelnost krmiv pro ryby - literární přehled (cs)
skos:notation
  • RIV/60076658:12520/12:43884962!RIV13-MSM-12520___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/01.0024)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 171614
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12520/12:43884962
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antinutritional factors; digestibility; fish meal; databases; Alternative feedstuffs (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1F9932F7D880]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin VÚRH Vodňany
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 48
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mráz, Jan
issn
  • 0007-389X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12520
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 22 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software