About: Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the practical application of this technology is to implement the finishing feeding strategy to Czech aquaculture. Under experimental conditions it has been shown clearly, that partial replacement of fish oil with vegetable oil (as a source of lipids in fish feed) has no negative effect on growth and health of farmed fish. The only negative effect is the reduction of the content of highly unsaturated fatty acids (HUFA) in the flesh of the farmed fish. The finishing feeding technology is innovative as it provides the possibility to maintain high content of HUFA in the fillet, by using a fish oil feed in the final period before harvest, since the time to achieve the for human nutrition required a level of HUFA in the fish flesh can be calculated. This technology can increase the sustainability of aquaculture and spare feeding costs, because fish oil is, in general, more expensive and fish oil sources are limited, while aquaculture grows rapidly. (en)
  • Cílem testované technologie je zavedení experimentálně ověřené technologie finishing feeding do chovu ryb v České republice. V experimentálních sledováních bylo mnohokrát prokázáno, že částečné nahrazení rybího oleje, coby zdroje tuku v krmné směsi pro ryby, nijak negativně neovlivňuje růst a zdravotní stav chovaných ryb. Pravděpodobně jediným negativním efektem nahrazení rybího oleje rostlinným je snížení obsahu vysoce nenasycených mastných kyselin (HUFA) ve filetu chované ryby. Technologie finishing feeding je inovativní v tom, že poskytuje možnost zachovat vysoký obsah HUFA ve filetu, protože lze matematicky spočítat dobu potřebnou pro úpravu kompozice mastných kyselin na požadovanou úroveň. Tím lze jednak ušetřit finanční prostředky v chovu, protože rybí olej je v porovnání s rostlinným obecně dražší a jednak má tato inovativnost dopad na udržitelnost chovu ryb, protože světové zdroje rybího oleje jsou omezené, zatímco akvakultura se velmi rychle rozvíjí. V této technologii se v průběhu výkrmu používá krmivo založené na méně hodnotných, avšak podstatně levnějších a dlouhodobě udržitelných rostlinných olejích a v posledních několika měsících před dodáním na trh se ryby krmí dietou obsahující rybí olej pro vylepšení kompozice mastných kyselin. V tomto systému chovu se efektivněji využívají limitující zdroje rybího oleje a zároveň se produkují ryby s vysokou nutriční hodnotou. Technologie shrnuje zkušenosti autorů s praktickou aplikací této technologie do podmínek rybářského provozu v ČR.
  • Cílem testované technologie je zavedení experimentálně ověřené technologie finishing feeding do chovu ryb v České republice. V experimentálních sledováních bylo mnohokrát prokázáno, že částečné nahrazení rybího oleje, coby zdroje tuku v krmné směsi pro ryby, nijak negativně neovlivňuje růst a zdravotní stav chovaných ryb. Pravděpodobně jediným negativním efektem nahrazení rybího oleje rostlinným je snížení obsahu vysoce nenasycených mastných kyselin (HUFA) ve filetu chované ryby. Technologie finishing feeding je inovativní v tom, že poskytuje možnost zachovat vysoký obsah HUFA ve filetu, protože lze matematicky spočítat dobu potřebnou pro úpravu kompozice mastných kyselin na požadovanou úroveň. Tím lze jednak ušetřit finanční prostředky v chovu, protože rybí olej je v porovnání s rostlinným obecně dražší a jednak má tato inovativnost dopad na udržitelnost chovu ryb, protože světové zdroje rybího oleje jsou omezené, zatímco akvakultura se velmi rychle rozvíjí. V této technologii se v průběhu výkrmu používá krmivo založené na méně hodnotných, avšak podstatně levnějších a dlouhodobě udržitelných rostlinných olejích a v posledních několika měsících před dodáním na trh se ryby krmí dietou obsahující rybí olej pro vylepšení kompozice mastných kyselin. V tomto systému chovu se efektivněji využívají limitující zdroje rybího oleje a zároveň se produkují ryby s vysokou nutriční hodnotou. Technologie shrnuje zkušenosti autorů s praktickou aplikací této technologie do podmínek rybářského provozu v ČR. (cs)
Title
  • Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství
  • Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství (cs)
  • Practical application of finishing feeding technology to the condition of Czech aquaculture (en)
skos:prefLabel
  • Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství
  • Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství (cs)
  • Practical application of finishing feeding technology to the condition of Czech aquaculture (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12520/12:43884790!RIV13-MSM-12520___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/01.0024)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Technologie je určena především pro rybářské podniky zabývající se chovem lososovitých ryb. Tato technologie umožňuje chov tržních ryb standardizované kvality masa s ohledem na obsah zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin. Zároveň je tento způsob chovu šetrnější k životnímu prostředí, protože efektivněji využívá nedostatkové komponenty krmných směsí pro ryby. Na základě výsledku tohoto konkrétního projektu lze také konstatovat, že nahrazením 50 % rybího oleje olejem řepkovým lze ušetřit až 1,1 Kč na 1 kg krmné směsi. Úspora je dána nižší cenou řepkového oleje ve srovnánís olejem rybím. Při produkci 10 tun sivena při FCR 1 představuje úspora 11 000 Kč. Vezmeme-li v úvahu fakt, že je dokázáno, že lze v krmné směsi nahradit i více než %22jen%22 50 % rybího oleje, lze tento ekon. benefit propočítat prů různé úrovně výživy.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 123189
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12520/12:43884790
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 137
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • finishing feeding, fish culture, Czech fisheries (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [74CA1C0E55F1]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Klatovské rybářství, a.s., K Letišti 442, 33901 Klatovy, IČ: 29087911, 28. 12. 2012; Ing. Tomáš Zajíc, FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601, zajict00@frov.jcu.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mráz, Jan
  • Picková, Jana
  • Zajíc, Tomáš
  • Sampels, Sabine
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12520
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software