About: Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Contents of important milk fatty acids were observed in individual and bulk milk samples (n = 72 and 30, respectively) from Czech Fleckvieh and Holstein cows. Variability in proportion of long-chain fatty acids (>C18) was higher than that of medium and short-chain fatty acids. Differences in composition of fatty acids between winter and summer period were not observed at the farm using TMR feeding. On the contrary, at the low-input mountain farms with grazing, the differences were statistically significant, especially for hypercholesterolemic fatty acids (43.8% and 37%; P<0.001), polyunsaturated fatty acids (4.6% and 5.2%; P<0.001) and conjugated linoleic acid (0.8% and 1.1%; P<0.01) for winter and summer period, respectively. Thus, the composition of milk fat produced at low-input mountain farms during summer period can be assessed as healthier for human nutrition than the composition of milk fat of the same origin during winter or of milk fat of housed cows fed with TMR. (en)
  • Obsahy významných mastných kyselin mléčného tuku byly zjišťovány v individuálních (n=72) a bazénových (n=30) vzorcích mléka od dojnic českého strakatého a holštýnského skotu. Bylo zjištěno, že variabilita v obsazích mastných kyselin s delším uhlíkovým řetězcem (>C18) je vyšší v porovnání s variabilitou obsahů mastných kyselin s nižším počtem uhlíků v řetězci. Na farmě, kde byla uplatněna monodieta, nebyly zjištěny rozdíly v obsazích mastných kyselin a jejich skupin mezi zimním a letním obdobím, zatímco na farmách, které využívají pastvu byly rozdíly statisticky významné. Výrazné rozdíly byly zjištěny zejména v obsazích zdravotně významných hypercholesterolemických mastných kyselin (43,8 %, resp. 37 %, P<0,001), polynenasycených (4,6 %, resp. 5,2 %; P<0,001) a konjugované linolové kyseliny (0,8 %, resp. 1,1 %; P<0,01). Ze zdravotního hlediska je složení mléčného tuku dojnic na pastvě vhodnější než složení mléčného tuku dojnic v zimním období či při celoročním krmení konzervovanými krmivy.
  • Obsahy významných mastných kyselin mléčného tuku byly zjišťovány v individuálních (n=72) a bazénových (n=30) vzorcích mléka od dojnic českého strakatého a holštýnského skotu. Bylo zjištěno, že variabilita v obsazích mastných kyselin s delším uhlíkovým řetězcem (>C18) je vyšší v porovnání s variabilitou obsahů mastných kyselin s nižším počtem uhlíků v řetězci. Na farmě, kde byla uplatněna monodieta, nebyly zjištěny rozdíly v obsazích mastných kyselin a jejich skupin mezi zimním a letním obdobím, zatímco na farmách, které využívají pastvu byly rozdíly statisticky významné. Výrazné rozdíly byly zjištěny zejména v obsazích zdravotně významných hypercholesterolemických mastných kyselin (43,8 %, resp. 37 %, P<0,001), polynenasycených (4,6 %, resp. 5,2 %; P<0,001) a konjugované linolové kyseliny (0,8 %, resp. 1,1 %; P<0,01). Ze zdravotního hlediska je složení mléčného tuku dojnic na pastvě vhodnější než složení mléčného tuku dojnic v zimním období či při celoročním krmení konzervovanými krmivy. (cs)
Title
  • Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka.
  • Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka. (cs)
  • Variability of important fatty acids and their groups in individual and bulk milk samples (en)
skos:prefLabel
  • Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka.
  • Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka. (cs)
  • Variability of important fatty acids and their groups in individual and bulk milk samples (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12410/10:00011706!RIV11-MSM-12410___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81210), Z(MSM6007665806)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • duben 2010
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 295277
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12410/10:00011706
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cow; raw milk; bulk milk; milk fat; fatty acids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [466A7972F2A9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 119
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Samková, Eva
  • Frelich, Jan
  • Špička, Jiří
  • Pešek, Milan
  • Šlachta, Martin
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12410
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software