Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Contents of important milk fatty acids were observed in individual and bulk milk samples (n = 72 and 30, respectively) from Czech Fleckvieh and Holstein cows. Variability in proportion of long-chain fatty acids (>C18) was higher than that of medium and short-chain fatty acids. Differences in composition of fatty acids between winter and summer period were not observed at the farm using TMR feeding. On the contrary, at the low-input mountain farms with grazing, the differences were statistically significant, especially for hypercholesterolemic fatty acids (43.8% and 37%; P<0.001), polyunsaturated fatty acids (4.6% and 5.2%; P<0.001) and conjugated linoleic acid (0.8% and 1.1%; P<0.01) for winter and summer period, respectively. Thus, the composition of milk fat produced at low-input mountain farms during summer period can be assessed as healthier for human nutrition than the composition of milk fat of the same origin during winter or of milk fat of housed cows fed with TMR. (en)
- Obsahy významných mastných kyselin mléčného tuku byly zjišťovány v individuálních (n=72) a bazénových (n=30) vzorcích mléka od dojnic českého strakatého a holštýnského skotu. Bylo zjištěno, že variabilita v obsazích mastných kyselin s delším uhlíkovým řetězcem (>C18) je vyšší v porovnání s variabilitou obsahů mastných kyselin s nižším počtem uhlíků v řetězci. Na farmě, kde byla uplatněna monodieta, nebyly zjištěny rozdíly v obsazích mastných kyselin a jejich skupin mezi zimním a letním obdobím, zatímco na farmách, které využívají pastvu byly rozdíly statisticky významné. Výrazné rozdíly byly zjištěny zejména v obsazích zdravotně významných hypercholesterolemických mastných kyselin (43,8 %, resp. 37 %, P<0,001), polynenasycených (4,6 %, resp. 5,2 %; P<0,001) a konjugované linolové kyseliny (0,8 %, resp. 1,1 %; P<0,01). Ze zdravotního hlediska je složení mléčného tuku dojnic na pastvě vhodnější než složení mléčného tuku dojnic v zimním období či při celoročním krmení konzervovanými krmivy.
- Obsahy významných mastných kyselin mléčného tuku byly zjišťovány v individuálních (n=72) a bazénových (n=30) vzorcích mléka od dojnic českého strakatého a holštýnského skotu. Bylo zjištěno, že variabilita v obsazích mastných kyselin s delším uhlíkovým řetězcem (>C18) je vyšší v porovnání s variabilitou obsahů mastných kyselin s nižším počtem uhlíků v řetězci. Na farmě, kde byla uplatněna monodieta, nebyly zjištěny rozdíly v obsazích mastných kyselin a jejich skupin mezi zimním a letním obdobím, zatímco na farmách, které využívají pastvu byly rozdíly statisticky významné. Výrazné rozdíly byly zjištěny zejména v obsazích zdravotně významných hypercholesterolemických mastných kyselin (43,8 %, resp. 37 %, P<0,001), polynenasycených (4,6 %, resp. 5,2 %; P<0,001) a konjugované linolové kyseliny (0,8 %, resp. 1,1 %; P<0,01). Ze zdravotního hlediska je složení mléčného tuku dojnic na pastvě vhodnější než složení mléčného tuku dojnic v zimním období či při celoročním krmení konzervovanými krmivy. (cs)
|
Title
| - Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka.
- Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka. (cs)
- Variability of important fatty acids and their groups in individual and bulk milk samples (en)
|
skos:prefLabel
| - Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka.
- Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka. (cs)
- Variability of important fatty acids and their groups in individual and bulk milk samples (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12410/10:00011706!RIV11-MSM-12410___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH81210), Z(MSM6007665806)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12410/10:00011706
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cow; raw milk; bulk milk; milk fat; fatty acids (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy - zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Samková, Eva
- Frelich, Jan
- Špička, Jiří
- Pešek, Milan
- Šlachta, Martin
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |