Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselin mléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 } 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 { 34,1 %; P{0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 } 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendu i vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo.
- Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselin mléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 } 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 { 34,1 %; P{0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 } 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendu i vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo. (cs)
- Fatty acids are essential in terms of human nutrition. Especially representation of unsaturated fatty acids and CLA (conjugated linoleic acid) is important for possible consumer health benefits. Beside the dairy cow nutrition also genetical (breed) impacts are asserted on fatty acid profile of milk fat. In comparison of two breed groups of individual milk samples (Czech Fleckvieh, n = 78; Holstein, n = 86) the differences in representation of lauric (C12:0; 4.69 } 4.42%) and palmitic acid (C16:0; 32.75 { 34.1%; P{0.05) were stated. The differences in C18 acids were not found. There was found interesting difference (near statistical significance) for representation of healthy desirable CLA (0.42 } 0.38%). In some of our previous results this difference was also higher in the same trend. The mentioned dependencies show that selection use for desirable changes of fatty acid profile of milk fat should be possible. (en)
|
Title
| - Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.
- Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu. (cs)
- Effect of breed and individuality on milk fat composition. (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.
- Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu. (cs)
- Effect of breed and individuality on milk fat composition. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/12:43883690!RIV13-MZE-12220___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/12:43883690
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - individuality; breed; fatty acids; milk; Cow (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hanuš, Oto
- Samková, Eva
- Špička, Jiří
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |