Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Effect of protein isolating procedure (based on isoelectric precipitation) from seed meals of Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor) was evaluated in this contribution. Two variants of seed meal preparation were studied - meal from whole dry seeds and meal from cotyledons of seeds after their preceding water swelling and separation into cotyledones, shoots and seed coat. It was found that higher N substances content was reached in meal from cotyledons in relation with seed coat elimination, the highest of all was in narrowleafed lupine seed (relatively +18.7 %). In comparison with whole seed meal variant, higher proportion of N substances transformed into solution (as more effective solubilization) was accomplished in meal from cotyledons variant similarly this variant led to higher yield and proportion of precipitated N substances contained in meal. Re-solubility of precipitated N substances in 100 mM phosphate buffer (pH 7.2) was found in interval 59.9 - 81.6 % through the experiment. (en)
- V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky ze semen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžku vysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %.
- V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky ze semen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžku vysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %. (cs)
|
Title
| - Protein isolation from seeds of selected legume species (en)
- Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
- Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin (cs)
|
skos:prefLabel
| - Protein isolation from seeds of selected legume species (en)
- Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
- Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/11:43882021!RIV13-MSM-12220___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/11:43882021
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - legume seeds, proteins, isoelectric precipitation, N substances content (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bárta, Jan
- Bártová, Veronika
- Stýblová, Jiřna
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |