About: Mastné kyseliny v mléčném tuku a jejich hodnocení ve vztahu k ostatním ukazatelům kvality mléka     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V zimní a letní sezóně bylo za 2 roky odebráno 16 bazénových vzorků mléka z osmi chovatelsky rozdílných stád českého strakatého a holštýnského skotu. Vzorky byly charakterizovány celkem 37 mléčnými ukazateli a 27 daty o skladbě mastných kyselin. Regresní analýzou byly nalezeny některé zajímavé vztahy mezi zastoupením mastných kyselin (FAs) a ostatními mléčnými ukazateli. Vztah mezi kyselinou citrónovou (KC) a polynenasycenými FAs (PUFAs; 0,64; P < 0,01) ukazuje na vyšší hodnoty těchto dieteticky významných mastných kyselin s vyšší hodnotou KC, tzn. při energeticky lepším metabolickém stavu dojnic. Zastoupení kyseliny laurové bylo vyšší, resp. stoupalo s vyšším obsahem sušiny tukuprosté v mléce, také tedy s možným vyšším zásobením dojnic energií. Vyšší obsahy konjugované kyseliny linolové (CLA; v celém souboru) byly spojené s delším časem enzymatické koagulace mléka. Zastoupení CLA vzrůstalo (0,55; P < 0,05) spolu s vzrůstem koncentrace KC, což naznačuje s lepším energetickým stavem krav. Uvedené
  • V zimní a letní sezóně bylo za 2 roky odebráno 16 bazénových vzorků mléka z osmi chovatelsky rozdílných stád českého strakatého a holštýnského skotu. Vzorky byly charakterizovány celkem 37 mléčnými ukazateli a 27 daty o skladbě mastných kyselin. Regresní analýzou byly nalezeny některé zajímavé vztahy mezi zastoupením mastných kyselin (FAs) a ostatními mléčnými ukazateli. Vztah mezi kyselinou citrónovou (KC) a polynenasycenými FAs (PUFAs; 0,64; P < 0,01) ukazuje na vyšší hodnoty těchto dieteticky významných mastných kyselin s vyšší hodnotou KC, tzn. při energeticky lepším metabolickém stavu dojnic. Zastoupení kyseliny laurové bylo vyšší, resp. stoupalo s vyšším obsahem sušiny tukuprosté v mléce, také tedy s možným vyšším zásobením dojnic energií. Vyšší obsahy konjugované kyseliny linolové (CLA; v celém souboru) byly spojené s delším časem enzymatické koagulace mléka. Zastoupení CLA vzrůstalo (0,55; P < 0,05) spolu s vzrůstem koncentrace KC, což naznačuje s lepším energetickým stavem krav. Uvedené (cs)
  • In winter and summer season 16 bulk milk samples were obtained from 8 farm different herds of Czech Fleckvieh and Holstein cows during 2 years. Samples were characterized by 37 milk indicators and by 27 data about profile of fatty acids. Some interesting relationships between occurrence of fatty acids (FAs) and other milk indicators were discovered by regression analyse. Relationship between citric acid (KC) and polyunsaturated FAs (PUFAs; 0.64; P < 0.01) shows on higher values of these nutritive important fatty acids with higher KC value, it means at energetic better dairy cow metabolic state. Lauric acid occurrence was higher and increased with higher solid non fat content in milk, it means also with possible better dairy cow supplementation by energy. Higher contents of conjugated linoleic acid (CLA; in whole data set) were linked with longer time of milk enzymatic coagulation. CLA occurrence increased (0.55; P < 0.05) with KC concentration increase, it shows with better energy state of dairy (en)
Title
  • Mastné kyseliny v mléčném tuku a jejich hodnocení ve vztahu k ostatním ukazatelům kvality mléka
  • Mastné kyseliny v mléčném tuku a jejich hodnocení ve vztahu k ostatním ukazatelům kvality mléka (cs)
  • Fatty acids in milk fat and their evaluation in relationship to other milk quality indicators (en)
skos:prefLabel
  • Mastné kyseliny v mléčném tuku a jejich hodnocení ve vztahu k ostatním ukazatelům kvality mléka
  • Mastné kyseliny v mléčném tuku a jejich hodnocení ve vztahu k ostatním ukazatelům kvality mléka (cs)
  • Fatty acids in milk fat and their evaluation in relationship to other milk quality indicators (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/10:00012682!RIV11-MZE-12220___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81210)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • srpen 2010
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 269779
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/10:00012682
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech Fleckvieh; Holstein; milk fat; fatty acids; milk indicators (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B9CAA29D3947]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 121
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanuš, Oto
  • Kopecký, Jaroslav
  • Samková, Eva
  • Sojková, Kamila
  • Špička, Jiří
  • Macek, Antonín
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software