About: Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Emmer wheat is a neglected hulled wheat species, which is characterised by a long tradition of growing. Our paper deals with the evaluation of nutritional and technological quality of six emmer wheat land races, being compared to soft wheat in our conditions. The emmer wheat has a high grain protein content (up to 20 %) and wet gluten content. On the other hand, the protein swelling is low, which means an unsuitability of the emmer wheat for production of yeasty dought and products. A high content of particular essential aminoacids and (lysine is the first limiting aminoacid), particular vitamins and mineral are another advantages of the emmer wheat cultivars. Nowdays, the emmer wheat grains are available in the Czech Republic; they may be used by regional producers, in public canteens and by private households too. There is a wide range of suitable products: unyeasty food-stuffs (pancakes, pizza, pasta, biscuit), or addition of flour in pastra (home made bread and others). (en)
  • Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.).
  • Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.). (cs)
Title
  • Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky
  • Nutritional quality of emmer (en)
  • Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky (cs)
skos:prefLabel
  • Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky
  • Nutritional quality of emmer (en)
  • Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky (cs)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/10:00012657!RIV11-MSM-12220___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH82272), Z(MSM6007665806)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 275736
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/10:00012657
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • emmer wheat; nutritional and technological quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0145AD74124C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 65
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Capouchová, Ivana
  • Konvalina, Petr
  • Moudrý, Jan
  • Stehno, Zdeněk
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-846X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 31 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software