About: Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Předkládaná studie se zabývala hodnocením obsahu hlízových bílkovin v sušině hlíz druhů S. andigenum, S. phureja a S. tuberosum (odrůda Desirée). Netradiční druhy brambor S. phureja a S. andigenum vykázaly shodný obsah hlízových bílkovin (4,1 % sušiny), který byl průkazně vyšší (P < 0,05) než u kulturního druhu S. tuberosum odrůda Desirée. Na základě aminokyselinového složení byla u druhu S. phureja zjištěna vysoká nutriční hodnota (EAAI 69,8 % vztaženo k celovaječné bílkovině). U všech hodnocených druhů byly jako limitující esenciální aminokyseliny vyhodnoceny sirné aminokyseliny cystein a methionin.
  • Předkládaná studie se zabývala hodnocením obsahu hlízových bílkovin v sušině hlíz druhů S. andigenum, S. phureja a S. tuberosum (odrůda Desirée). Netradiční druhy brambor S. phureja a S. andigenum vykázaly shodný obsah hlízových bílkovin (4,1 % sušiny), který byl průkazně vyšší (P < 0,05) než u kulturního druhu S. tuberosum odrůda Desirée. Na základě aminokyselinového složení byla u druhu S. phureja zjištěna vysoká nutriční hodnota (EAAI 69,8 % vztaženo k celovaječné bílkovině). U všech hodnocených druhů byly jako limitující esenciální aminokyseliny vyhodnoceny sirné aminokyseliny cystein a methionin. (cs)
  • The presented study evaluated concentration of tuber protein in potato dry matter of S. andigenum, S. phureja and S.tuberosum (cultivar Desirée) species. Concentration of tuber protein was found the same (4.1 % of dry matter) for both untraditional potato species, S. phureja and S. andigenum and this value was significantly higher (P< 0.05) than this found for cultivated species S. tuberosum (cultivar Desirée). High nutritious value (EAAI 69.8 % of egg protein standard) was found on the basis of amino acid composition for species S. phureja. The sulphuric amino acids, cysteine and methionine, were evaluated as limited essential amino acids for all three studied potato species. (en)
Title
  • Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor
  • Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor (cs)
  • Amino acid composition and nutritional value of tuber protein of selected cultivated potato species (en)
skos:prefLabel
  • Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor
  • Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor (cs)
  • Amino acid composition and nutritional value of tuber protein of selected cultivated potato species (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/10:00012547!RIV11-MSM-12220___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91A069), Z(MSM6007665806)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 246113
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/10:00012547
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • S. tuberosum; S. phureja; S. andigenum; tuber proteins; amino acid composition; nutritious value (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5E6AFFC6F520]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 58
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bárta, Jan
  • Bártová, Veronika
  • Horáčková, V.
  • Brabcová, Adéla
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software