Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Předkládaná studie se zabývala hodnocením obsahu hlízových bílkovin v sušině hlíz druhů S. andigenum, S. phureja a S. tuberosum (odrůda Desirée). Netradiční druhy brambor S. phureja a S. andigenum vykázaly shodný obsah hlízových bílkovin (4,1 % sušiny), který byl průkazně vyšší (P < 0,05) než u kulturního druhu S. tuberosum odrůda Desirée. Na základě aminokyselinového složení byla u druhu S. phureja zjištěna vysoká nutriční hodnota (EAAI 69,8 % vztaženo k celovaječné bílkovině). U všech hodnocených druhů byly jako limitující esenciální aminokyseliny vyhodnoceny sirné aminokyseliny cystein a methionin.
- Předkládaná studie se zabývala hodnocením obsahu hlízových bílkovin v sušině hlíz druhů S. andigenum, S. phureja a S. tuberosum (odrůda Desirée). Netradiční druhy brambor S. phureja a S. andigenum vykázaly shodný obsah hlízových bílkovin (4,1 % sušiny), který byl průkazně vyšší (P < 0,05) než u kulturního druhu S. tuberosum odrůda Desirée. Na základě aminokyselinového složení byla u druhu S. phureja zjištěna vysoká nutriční hodnota (EAAI 69,8 % vztaženo k celovaječné bílkovině). U všech hodnocených druhů byly jako limitující esenciální aminokyseliny vyhodnoceny sirné aminokyseliny cystein a methionin. (cs)
- The presented study evaluated concentration of tuber protein in potato dry matter of S. andigenum, S. phureja and S.tuberosum (cultivar Desirée) species. Concentration of tuber protein was found the same (4.1 % of dry matter) for both untraditional potato species, S. phureja and S. andigenum and this value was significantly higher (P< 0.05) than this found for cultivated species S. tuberosum (cultivar Desirée). High nutritious value (EAAI 69.8 % of egg protein standard) was found on the basis of amino acid composition for species S. phureja. The sulphuric amino acids, cysteine and methionine, were evaluated as limited essential amino acids for all three studied potato species. (en)
|
Title
| - Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor
- Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor (cs)
- Amino acid composition and nutritional value of tuber protein of selected cultivated potato species (en)
|
skos:prefLabel
| - Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor
- Aminokyselinové složení a nutriční hodnota hlízových bílkovin vybraných kulturních druhů brambor (cs)
- Amino acid composition and nutritional value of tuber protein of selected cultivated potato species (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/10:00012547!RIV11-MSM-12220___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QI91A069), Z(MSM6007665806)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/10:00012547
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - S. tuberosum; S. phureja; S. andigenum; tuber proteins; amino acid composition; nutritious value (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bárta, Jan
- Bártová, Veronika
- Horáčková, V.
- Brabcová, Adéla
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |