Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The contribution deals in possibility of organic solvents usage for native potato proteins isolation from potato fruit juice resulting as by-product from the starch manufacturing process. The combination of temperature regimes (0°C; 22°C) and precipitation additives (ethanol, methanol, acetone, 2-propanol) was studied. According to the results, it is obvious that usage of organic solvents is effective only when using under temperature regime of 0°C. Optimal yield of precipitated protein and high re-solubility of the protein was achieved when using ethanol and methanol under temperature conditions of 0°C. The precipitation with acetone showed high denaturant effect in both temperature regimes. The highest yield of precipitated protein was achieved when using 2-propanol under 0°C, however the formed precipitate had lower re-solubility in comparison with ethanol and methanol precipitates. Regarding these results it is recommended ethanol for native tuber protein isolation from potato fruit juice, (en)
- Příspěvek se zabývá možností využít organických rozpouštědel pro izolaci bílkovin v nativním stavu z hlízové vody, která vzniká jako vedlejší produkt ve škrobárenském provozu. Testovány byly varianty kombinující dva režimy teplot (0°C, 22°C) a precipitační činidla etanol, metanol, aceton a 2-propanol. Z výsledků precipitačních testů je zřejmé, že využití organických rozpouštědel je efektivní pouze za nízkých teplot. V teplotním režimu 0°C bylo dosaženo optimální výtěžnosti a zpětné rozpustnosti bílkovinného izolátu při použití etanolu a metanolu. Precipitační činidlo aceton vykázal silný denaturační efekt v obou teplotních režimech. Nejvyšší výtěžnost hlízových bílkovin byla zaznamenána při použití 2-propanolu za podmínek 0°C, ovšem zpětná rozpustnost tohoto izolátu byla nižší než při použití etanolu a metanolu za stejných podmínek. Pro další testování byl na základě dosažených výsledků a s ohledem na relativní netoxičnost doporučen etanol s nutností izolace hlízových bílkovin za nízkých teplot.
- Příspěvek se zabývá možností využít organických rozpouštědel pro izolaci bílkovin v nativním stavu z hlízové vody, která vzniká jako vedlejší produkt ve škrobárenském provozu. Testovány byly varianty kombinující dva režimy teplot (0°C, 22°C) a precipitační činidla etanol, metanol, aceton a 2-propanol. Z výsledků precipitačních testů je zřejmé, že využití organických rozpouštědel je efektivní pouze za nízkých teplot. V teplotním režimu 0°C bylo dosaženo optimální výtěžnosti a zpětné rozpustnosti bílkovinného izolátu při použití etanolu a metanolu. Precipitační činidlo aceton vykázal silný denaturační efekt v obou teplotních režimech. Nejvyšší výtěžnost hlízových bílkovin byla zaznamenána při použití 2-propanolu za podmínek 0°C, ovšem zpětná rozpustnost tohoto izolátu byla nižší než při použití etanolu a metanolu za stejných podmínek. Pro další testování byl na základě dosažených výsledků a s ohledem na relativní netoxičnost doporučen etanol s nutností izolace hlízových bílkovin za nízkých teplot. (cs)
|
Title
| - Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
- Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2 (cs)
- The use of organic solvents for native isolation of potato tuber proteins from potato fruit juice. (en)
|
skos:prefLabel
| - Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
- Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2 (cs)
- The use of organic solvents for native isolation of potato tuber proteins from potato fruit juice. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/06:E0005554!RIV07-MZE-12220___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/06:E0005554
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - potato tuber protein, potato fruit juice, potato protein precipitation, starch manufacturing waste (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bárta, Jan
- Diviš, Jiří
- Heřmanová, Veronika
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |