AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek byl zaměřen na hodnocení obsahu bílkovin, dusíkatých látek a škrobu v hlízách a jejich vzájemných korelací u odrůd brambor s rozdílným způsobem užitím. Pro tento cíl byly pěstovány brambory dvou skupin odrůd – odrůdy konzumních brambor a odrůdy brambor pro zpracovatelský průmysl. Pěstování probíhalo v letech 2003 – 2005 na pokusném stanovišti v Českých Budějovicích. Výsledky ukázaly, že obsah bílkovin v sušině hlíz se pohybuje v širším rozpětí od 4.01 do 6.50 %, vyšší obsah bílkovin měly odrůdy brambor určeným pro zpracování na škrob než brambory odrůd pro konzumní účely. Důležitým zjištěním je nalezení pozitivní korelace mezi obsahem škrobu a obsahem čistých bílkovin, což naznačuje předpoklad, že lze vyšlechtit odrůdy jak s vysokým obsahem škrobu tak i s vyšším obsahem bílkovin.
  • Příspěvek byl zaměřen na hodnocení obsahu bílkovin, dusíkatých látek a škrobu v hlízách a jejich vzájemných korelací u odrůd brambor s rozdílným způsobem užitím. Pro tento cíl byly pěstovány brambory dvou skupin odrůd – odrůdy konzumních brambor a odrůdy brambor pro zpracovatelský průmysl. Pěstování probíhalo v letech 2003 – 2005 na pokusném stanovišti v Českých Budějovicích. Výsledky ukázaly, že obsah bílkovin v sušině hlíz se pohybuje v širším rozpětí od 4.01 do 6.50 %, vyšší obsah bílkovin měly odrůdy brambor určeným pro zpracování na škrob než brambory odrůd pro konzumní účely. Důležitým zjištěním je nalezení pozitivní korelace mezi obsahem škrobu a obsahem čistých bílkovin, což naznačuje předpoklad, že lze vyšlechtit odrůdy jak s vysokým obsahem škrobu tak i s vyšším obsahem bílkovin. (cs)
  • The contribution deals with evaluation of pure protein, crude protein and starch content in tubers and with their mutual correlations at cultivars with different way of utilization. For this aim were growing potatoes of two cultivar groups - cultivars of table potatoes and cultivars of potatoes assigned for starch industry. Potatoes were growing during the years 2003 – 2005 on the experimental site in České Budějovice. The results showed that protein content in tubers dry matter range in widely from 4.01 to 6.50 %. Higher protein content was examined in tubers of processing potato cultivars than in tubers of table potato cultivars. Important finding was positive correlation between starch content and content of pure protein which suggested that it would be possible to improve the cultivars with high content of starch as well as higher content of pure tuber protein. (en)
Title
  • Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) – významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí „Nové poznatky v pěstování,
  • Protein content in potato tubers (Solanum tuberosum L.) – will be an important criterion for breeding of new potato cultivars? (en)
  • Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) – významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí „Nové poznatky v pěstování, (cs)
skos:prefLabel
  • Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) – významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí „Nové poznatky v pěstování,
  • Protein content in potato tubers (Solanum tuberosum L.) – will be an important criterion for breeding of new potato cultivars? (en)
  • Bárta, J.; Heřmanová, V.; Diviš, J. Obsah bílkovin brambor v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.) – významné kriterium pro šlechtění nových odrůd? In Badalíková, B. (ed.). Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí „Nové poznatky v pěstování, (cs)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/06:E0005219!RIV07-MZE-12220___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 163-167
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF4030)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 466605
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/06:E0005219
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Potatoes, protein kontent, starch kontent, cultivars (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D7C897455A55]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • VÚP spol. s r.o., Troubsko
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bárta, Jan
  • Diviš, Jiří
  • Heřmanová, Veronika
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Neuveden
https://schema.org/isbn
  • 80-86908-03-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software