Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Abstrakt: V letech 2004-2005 bylo vybráno 7 různých pokusných lokalit v oblasti Šumavy v nadmořských výškách 450-900 m.n.m. Na těchto lokalitách se nacházely 3 farmy s chovem mléčného skotu, 2 farmy s pastevním chovem masného skotu, 2 farmy kombinovaly chov masných a mléčných plemen. Během léta pobývaly všechny zvířata na pastvě. Dojnice dostávaly přídavek koncentrátu a sena podle úrovně produkce. V průběhu zimy tvořila krmnou dávku siláž. V rámci pokusu jsme monitorovali pastevní výnos, botanické složení trav, jetelovin a dalších rostlin a kvalitu živočišné produkce. V sedmi lokalitách s různou nadmořskou výškou od 450 do 900 m.n.m. jsme hodnotili výnos, botanické složení a chemickou analýzu trav a bylin. Domníváme se, že hodnocení výnosu a živin v pastevním porostu může poskytnout hodnotné informace pro zlepšení organizace pastvy. Pastvina s nižším obsahem živin v travách a bylinách dává nižší výnos, zejména ve formě sečí, spásání a nižšího nasycení dusíkem. Prezentujeme složení průměrně se vysk (cs)
- Yield, botanic composition and chemical analyses of grass and herbage were measured in seven localities with different altitudes between 450 and 900 metres above sea level. Grass and herbage are the most natural and optimal feedstuff for cattle. Grazing management should notably regulate the pasture composition, i.e. support dominance of soft stoloniserous strains of grasses and decrease occurrences of weed and less value strain of gramineous grasses. Grazing in the early growth period supported the development of lower stoloniserous grameous grasses and Trifolium repens. A part of the herbage evaluation was observation milk and meat quality on farms. Due to grazing there were some changes in protein content and protein fraction, although not statistically significant.
- Yield, botanic composition and chemical analyses of grass and herbage were measured in seven localities with different altitudes between 450 and 900 metres above sea level. Grass and herbage are the most natural and optimal feedstuff for cattle. Grazing management should notably regulate the pasture composition, i.e. support dominance of soft stoloniserous strains of grasses and decrease occurrences of weed and less value strain of gramineous grasses. Grazing in the early growth period supported the development of lower stoloniserous grameous grasses and Trifolium repens. A part of the herbage evaluation was observation milk and meat quality on farms. Due to grazing there were some changes in protein content and protein fraction, although not statistically significant. (en)
|
Title
| - Dynamic of nutrients quality characteristic of pasture in different altitude in South Bohemian region
- Charakteristika dynamiky kvality živin na pastvině v různých nadmořských výškách v jihočeském regionu (cs)
- Dynamic of nutrients quality characteristic of pasture in different altitude in South Bohemian region (en)
|
skos:prefLabel
| - Dynamic of nutrients quality characteristic of pasture in different altitude in South Bohemian region
- Charakteristika dynamiky kvality živin na pastvině v různých nadmořských výškách v jihočeském regionu (cs)
- Dynamic of nutrients quality characteristic of pasture in different altitude in South Bohemian region (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/06:00007252!RIV07-MSM-12220___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/06:00007252
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - pasture; botanic composition; altitude (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Slovak Journal of Animal Science
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Klimeš, František
- Kobes, Milan
- Lád, František
- Čermák, Bohuslav
- Jílek, Rudolf
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |