Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The polyamines putrescine, spermidine and spermine commonly occur in the cells of living organisms where they fulfil an array of physiological roles. Their participation in human cell growth and proliferation has been of great interest for their role in tumour growth. However, polyamines could be useful for post-operation patients, during wound healing and for growth and development of the neonate digestive system. Both endogenous and dietary polyamines participate in such processes. Data on polyamine contents in foods are limited and diffused in literature and dieticians have thus limited plausible information. This review briefly summarizes current knowledge on the biological implications of dietary polyamines for human health and collects the data on their formation and contents in manifold foods. While putrescine content increases by bacterial activity during inappropriate storage and processing of foods of animal origin, spermidine and spermine originate mainly from raw materials. Higher contents
- The polyamines putrescine, spermidine and spermine commonly occur in the cells of living organisms where they fulfil an array of physiological roles. Their participation in human cell growth and proliferation has been of great interest for their role in tumour growth. However, polyamines could be useful for post-operation patients, during wound healing and for growth and development of the neonate digestive system. Both endogenous and dietary polyamines participate in such processes. Data on polyamine contents in foods are limited and diffused in literature and dieticians have thus limited plausible information. This review briefly summarizes current knowledge on the biological implications of dietary polyamines for human health and collects the data on their formation and contents in manifold foods. While putrescine content increases by bacterial activity during inappropriate storage and processing of foods of animal origin, spermidine and spermine originate mainly from raw materials. Higher contents (en)
- Polyaminy putrescin, spermidin a spermin se běžně vyskytují v buňkách živých organismů, v nichž plní řadu fyziologických funkcí. Kvůli jejich účasti na růstu a dělení lidských buněk se největší zájem soustřeďuje na ovlivnění růstu nádorů. Na druhé straně však polyaminy mohou být prospěšné pro pacienty po operacích, během hojení ran a rovněž pro vývoj a růst trávicího traktu kojenců. Těchto pochodů se účastní polyaminy jak endogenního původu, tak přijímané potravou. Údaje o obsahu polyaminů v potravinách jsou omezené a rozptýlené, takže dietologové mají jen málo spolehlivých informací. Tento literární přehled krátce shrnuje soudobé poznatky o rolích potravních polyaminů pro lidské zdraví a shromažďuje data o jejich tvorbě a obsahu v různých potravinách. Zatímco obsah putrescinu vzrůstá působením bakterií při nevhodných podmínkách skladování a zpracování potravin živočišného původu, spermidin a spermin jsou obsaženy již v potravních surovinách. Vyšší obsahy spermidinu než sperminu jsou typické pro potra (cs)
|
Title
| - Potravní polyaminy - vznik, role pro růst a zdraví, výskyt v potravinách: literární přehled. (cs)
- A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods
- A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods (en)
|
skos:prefLabel
| - Potravní polyaminy - vznik, role pro růst a zdraví, výskyt v potravinách: literární přehled. (cs)
- A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods
- A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/05:00006124!RIV06-GA0-12220___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(GA525/02/1077), P(OC 922.001), P(QF3020)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/05:00006124
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Polyamines; Putrescine; Spermidine; Spermine; Foods (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| - GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
|
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kalač, Pavel
- Krausová, Petra
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |