About: Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The objective of this study was an improvement on oat identification procedure for laboratory applications, and thecomparison of albumin-globulin and avenin protein patterns in five hulled and naked oat cultivars: Abel (CZ) and Izák (CZ) - naked oats, Auron (CZ), Edmund (D) and Expander (D) - hulled oats. The last object of this study was the authenticity verification of standardly prepared meal samples with various proportions of admixture. It was confirmed that avenins, characterised under SDS-PAGE conditions, are reliable implements for the identification of oat cultivars. It was found that oat grain contains, on the basis of Osborne fractionation, another significant protein fraction - glutelins. The question of the protein fraction analysis that was used for the admixture identification stays still open. In sufficient-ly different cultivars, the certainty of the admixture detection in meal samples may be high. Nevertheless, in other cases (higher cultivar similarity) it will be necessary to use s
  • The objective of this study was an improvement on oat identification procedure for laboratory applications, and thecomparison of albumin-globulin and avenin protein patterns in five hulled and naked oat cultivars: Abel (CZ) and Izák (CZ) - naked oats, Auron (CZ), Edmund (D) and Expander (D) - hulled oats. The last object of this study was the authenticity verification of standardly prepared meal samples with various proportions of admixture. It was confirmed that avenins, characterised under SDS-PAGE conditions, are reliable implements for the identification of oat cultivars. It was found that oat grain contains, on the basis of Osborne fractionation, another significant protein fraction - glutelins. The question of the protein fraction analysis that was used for the admixture identification stays still open. In sufficient-ly different cultivars, the certainty of the admixture detection in meal samples may be high. Nevertheless, in other cases (higher cultivar similarity) it will be necessary to use s (en)
  • Byly vypracovány laboratorní postupy vhodné pro porovnání albumino-globulinových a aveninových proteinových spek-ter u pěti vybraných odrůd nahého a pluchatého ovsa: Abel (CZ) a Izák (CZ) - nahé ovsy, Auron (CZ), Edmund (D) a Expander (D) - pluchaté ovsy. Sou č ástí studie bylo rovněž ověřit spolehlivost možného odlišení odrůdové příměsi v ovesné mouce u standardně připravených směsných vzorků . Potvrdilo se, že aveniny charakterizované v podmínkách SDS-PAGE jsou vhodným nástrojem pro identifikaci odrůd ovsa. Bylo zjištěno, že zrno ovsa obsahuje na základě Osbornovy frakcio-nace další významnou bílkovinnou frakci - gluteliny. Otázka identifikace příměsí na základě frakcionace ovesných bílkovin zůstává dosud otevřená. U výrazně odlišných odrůd je jistota detekce příměsi ve směsi mouky vysoká. Nicméně v ostatních případech (vyšší odrůdová příbuznost) bude zřejmě nutné využít jiné citlivější techniky. (cs)
Title
  • Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples
  • Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples (en)
  • Vhodnost zásobních bílkovin zrna jako genetického markeru pro identifikaci odrůd ovsa (cs)
skos:prefLabel
  • Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples
  • Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples (en)
  • Vhodnost zásobních bílkovin zrna jako genetického markeru pro identifikaci odrůd ovsa (cs)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/03:00005869!RIV/2005/GA0/122205/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 486-491
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA303/01/1380)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 629704
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/03:00005869
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • oat;cultivar identification;protein fraction;electrophoresis;PAGE (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5218A5353130]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Plant, Soil and Environment
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 49
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Moudrý, Jan
  • Dvořáček, Václav
  • Čurn, Vladislav
issn
  • 1214-1178
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software