Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Sensoric evaluation of the plant products texture, especially in fruit and vegetable varieties, is considerably difficult and needs a great deal of experience on the side of an assessor. We have found out that there is a relation between the three quality characteristics, i.e. tenderness, brittleness, and disintegration, observed during the process of plant tissue evaluation on one side and the rate of biochemical oxidation on the other. To measure this relation in an objective way, we used the determination of the rate constant of the biochemical consumption of oxygen during biochemical oxidation of the organic matter in material using an underpressure method and the apparatus Oxi Top Control 12 (WTW Merck). The lower value of the rate constant k1, the tougher, more cohesive, and harder the material is. On the other hand, a high value of k1 is linked with the characteristics of tenderness, brittleness, and disintegration. This method could be also used for the evaluation of forage plants. (en)
- Senzorické hodnocení textury rostlinných produktů, především odrůd ovoce a zeleniny, je značně obtížné a vyžaduje velké zkušenosti hodnotitele. Zjistili jsme, že existuje vztah mezi třemi vlastnostmi při hodnocení textury rostlinných tkání, měkkostí, křehkostí a rozpadavostí na jedné straně a rychlostí biochemické oxidace na straně druhé. K objektivnímu měření této závislosti jsme použili stanovení rychlostní konstanty biochemické spotřeby kyslíku při biochemické oxidaci organických látek materiálu podtlakovou metodou na aparatuře Oxi Top Control 12 (WTW Merck). Čím je hodnota rychlostní konstanty k1 nižší, tím je materiál houževnatější, soudržnější a tvrdší. Naopak vysoká hodnota k1 spojuje vlastnosti měkkost, křehkost a rozpadavost. Metodu lze použíti k hodnocení pícnin.
|
Title
| - Objektivní metoda k upřesnění senzorického hodnocení textury rostlinných produktů
- Objektivní metoda k upřesnění senzorického hodnocení textury rostlinných produktů (cs)
- An objective method to elaborate the sensoric evaluation of plant products texture (en)
|
skos:prefLabel
| - Objektivní metoda k upřesnění senzorického hodnocení textury rostlinných produktů
- Objektivní metoda k upřesnění senzorického hodnocení textury rostlinných produktů (cs)
- An objective method to elaborate the sensoric evaluation of plant products texture (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/03:00004835!RIV/2004/MSM/122204/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/03:00004835
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - sensoric analysis; plant products; fruit and vegetables, forage plants, kinetics of biochemical oxidation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Collection of Sciencific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : series for Crop sciences
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Klimeš, František
- Kolář, Ladislav
- Vydra, Jan
- Švecová, Mária
- Hrušková-Silovská, Šárka
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |