Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo vyhodnotit vztah mezi sledovanými ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin. V pokusu byly analyzovány vzorky svalu Musculus longissimus lumborum et thoracis 48 hodin postmortem. K hodnocení byl použit soubor 325 kusů býků plemene českého strakatého skotu. Zvířata byla rozdělena na 3 skupiny podle genotypu pro leptin: 1. skupina s genotypem leptinu CC (n = 175), 2. skupina s genotypem leptinu CT (n = 125) a 3. skupina s genotypem leptinu TT (n = 25). V mase byly zjišťovány hodnoty obsahu sušiny, popelovin, bílkovin a intramuskulárního tuku, vaznost vody a hodnota pH. Současně byly sledovány obsah svalových pigmentů, remise a parametry v barevném systému CIELab. Statisticky vysoce průkazné diference(P<0,01) byly prokázány mezi genotypem CC a TC u parametrů podílu červeného (a*) a žlutého (b*) spektra, sytosti (C*) a odstínu (h) a vaznosti vody. Významné diference (P<0,05) byly zaznamenány mezi genotypem CC a CT u obsahu bílkovin a popelovin. Vliv genotypu TT nebyl statisticky prokázán. Dračková, E. - Šubrt, J. - Dufek, A: Asociace mezi ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin u býků českého strakatého skotu. In: Šlechtění na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat. 1. vyd. Mendelova univerzita v Brně, 2012, s. 94–98. ISBN 978-80-7375-645-1
- Cílem práce bylo vyhodnotit vztah mezi sledovanými ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin. V pokusu byly analyzovány vzorky svalu Musculus longissimus lumborum et thoracis 48 hodin postmortem. K hodnocení byl použit soubor 325 kusů býků plemene českého strakatého skotu. Zvířata byla rozdělena na 3 skupiny podle genotypu pro leptin: 1. skupina s genotypem leptinu CC (n = 175), 2. skupina s genotypem leptinu CT (n = 125) a 3. skupina s genotypem leptinu TT (n = 25). V mase byly zjišťovány hodnoty obsahu sušiny, popelovin, bílkovin a intramuskulárního tuku, vaznost vody a hodnota pH. Současně byly sledovány obsah svalových pigmentů, remise a parametry v barevném systému CIELab. Statisticky vysoce průkazné diference(P<0,01) byly prokázány mezi genotypem CC a TC u parametrů podílu červeného (a*) a žlutého (b*) spektra, sytosti (C*) a odstínu (h) a vaznosti vody. Významné diference (P<0,05) byly zaznamenány mezi genotypem CC a CT u obsahu bílkovin a popelovin. Vliv genotypu TT nebyl statisticky prokázán. Dračková, E. - Šubrt, J. - Dufek, A: Asociace mezi ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin u býků českého strakatého skotu. In: Šlechtění na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat. 1. vyd. Mendelova univerzita v Brně, 2012, s. 94–98. ISBN 978-80-7375-645-1 (cs)
- The aim of this work was to evaluate relations between choice meat quality characteristics and genotype for leptin. The samples of muscle (Musculus longissimus lumborum et thoracis) were analyzed. To evaluation was used set of 325 bulls breeding Czech fleckvieh cattle (175 genotype CC, 125 genotype CT a 25 genotype TT). Content of muscle pigments, remission, characteristics in system CIELab and next quality ratios (content of dry matter, proteins, ash matter etc.) were evaluated. Statistically highly significant differences (P<0.01) were detected between genotype CC and CT on parameters a*, b*, C* and h and water holding capacity. Statistically significant differences (P<0.05) were between genotype CC and CT on content of proteins and ash matter. Relationship to genotype TT was not significant differences. Dračková, E. - Šubrt, J. - Dufek, A: Asociace mezi ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin u býků českého strakatého skotu. In: Šlechtění na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat. 1st edition, Mendel University in Brno, 2012, pp. 94–98. ISBN 978-80-7375-645-1 (en)
|
Title
| - Asociace mezi ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin u býků českého strakatého skotu
- Asociace mezi ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin u býků českého strakatého skotu (cs)
- Association between meat quality characteristics and genotype of leptin in bull of Czech Fleckvieh cattle (en)
|
skos:prefLabel
| - Asociace mezi ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin u býků českého strakatého skotu
- Asociace mezi ukazateli kvality masa a genotypem pro leptin u býků českého strakatého skotu (cs)
- Association between meat quality characteristics and genotype of leptin in bull of Czech Fleckvieh cattle (en)
|
skos:notation
| - RIV/49608851:_____/12:#0000538!RIV13-MZE-49608851
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/49608851:_____/12:#0000538
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - meat quality; genotype of leptin; Czech fleckvieh cattle (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dufek, Aleš
- Dračková, Eliška
- Šubrt, Jan
|