Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The year-round analyses of 62 bulk milk samples from 7 herds of milking cows proved the improving effect of summer grazing on milk fat composition. The proportion of fatty acids with favourable influence on human health increased significantly. The mean proportion of conjugated linoleic acid (CLA) was 1.08 % from total fatty acids during grazing period, while 0.78 % during winter feeding. Similarly, the respective proportions of polyunsaturated fatty acids (PUFA, mainly essential linoleic and linolenic acids), were 4.95 and 4.41 % and those of monounsaturated fatty acids (MUFA) were 31.87 and 27.69 %. The respective proportion of saturated fatty acids (SFA) were 59.85 and 64.75 %. (en)
- Celoroční sledování složení mléčného tuku v odebraných 62 bazénových vzorcích mléka v 7 chovech pasených dojnic potvrdilo, že pastva má zlepšující účinky na složení mléčného tuku. Ty se projevily průkazným zvýšením obsahu mastných kyselin příznivě ovlivňujících zdravotní stav. Zjištěný průměrný obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) 0,78 % v zimním období se při pastvě průkazně zvýšil na 1,08 %. Podobně se průkazně zvýšil také obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) zahrnujících mimo jiné esenciální mastné kyseliny linolovou a linolenovou ze 4,41 % na 4,95 % a mononenasycených mastných kyselin (MUFA) z 27,69 %na 31,87 %. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) se při pastvě průkazně snížil z 64,75 % na 59,85 %.
- Celoroční sledování složení mléčného tuku v odebraných 62 bazénových vzorcích mléka v 7 chovech pasených dojnic potvrdilo, že pastva má zlepšující účinky na složení mléčného tuku. Ty se projevily průkazným zvýšením obsahu mastných kyselin příznivě ovlivňujících zdravotní stav. Zjištěný průměrný obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) 0,78 % v zimním období se při pastvě průkazně zvýšil na 1,08 %. Podobně se průkazně zvýšil také obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) zahrnujících mimo jiné esenciální mastné kyseliny linolovou a linolenovou ze 4,41 % na 4,95 % a mononenasycených mastných kyselin (MUFA) z 27,69 %na 31,87 %. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) se při pastvě průkazně snížil z 64,75 % na 59,85 %. (cs)
|
Title
| - The proportions of CLA and important groups of fatty acids in milk fat of grazing cows (en)
- Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic
- Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic (cs)
|
skos:prefLabel
| - The proportions of CLA and important groups of fatty acids in milk fat of grazing cows (en)
- Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic
- Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic (cs)
|
skos:notation
| - RIV/49608851:_____/11:#0000475!RIV12-MZE-49608851
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH81210), Z(MSM6007665806)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/49608851:_____/11:#0000475
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cow; raw milk; bulk milk samples; fatty acids; pasture; season (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hanuš, Oto
- Jedelská, Radoslava
- Pelikánová, Tamara
- Samková, Eva
- Frelich, Jan
- Špička, Jiří
- Pešek, Milan
- Šlachta, Martin
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |