About: Creation and development of the calibration model for the indirect determination of the milk fat free acid and the method of a reference sample preparation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The content of free fatty acids (FFA) is an indicator of raw milk quality. Reference method of FFA determination is inappropriate for routine milk quality kontrol. The aim of this study was evaluated the suitability of the different infrared analyzers (FTIR, IR) for analyses FFA. At first it is necessary to calibrate these instruments according to the results of a reference method. Set of milk samples for this purpose has to content enough large range of FFA concentration. We prepare this range (0.56 – 6.13 mmol 100g-1 fat) by mixing (mechanical stress) some samples and incorporating milk samples from the cows with malnutrition. The achieved results from three pilot calibrations show the possibility to use all tested instrument for screening milk samples with good quality, which are not damaged with lipolysis and the ability to differentionated them from milk with poor quality. Limit value for acceptability of calibration is 0.841(P < 0,05). (en)
  • Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality mléka. Referenční metody stanovení obsahu VMK jsou nevhodné pro rutinní kontrolu kvality mléka. Cílem této práce bylo určit vhodnost různých infraanalyzátorů (FTIR, IR) pro měření VMK. Nejprve bylo nezbytné nastavit tyto přístroje podle výsledků získaných referenčními metodami. Sada vzorků mléka pro tento účel musela mít dostatečně široký rozsah koncentrace VMK. Tento rozsah (0,56 - 6,13 mmol 100g-1 tuku) byl připraven mícháním některých vzorků (mechanické zatížení) a vložením vzorků mléka od krav s podvýživou. Dosažené výsledky ze tří pilotních kalibrací ukazovaly možnost užití všech přístrojů pro screening vzorků mléka s dobrou kvalitou, které nejsou poškozeny lipolýzou, a schopnost odlišit je od vzorků s kvalitou horší. Limitní hodnota pro parametr přijatelné kalibrace činila 0,841(P < 0,05).
  • Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality mléka. Referenční metody stanovení obsahu VMK jsou nevhodné pro rutinní kontrolu kvality mléka. Cílem této práce bylo určit vhodnost různých infraanalyzátorů (FTIR, IR) pro měření VMK. Nejprve bylo nezbytné nastavit tyto přístroje podle výsledků získaných referenčními metodami. Sada vzorků mléka pro tento účel musela mít dostatečně široký rozsah koncentrace VMK. Tento rozsah (0,56 - 6,13 mmol 100g-1 tuku) byl připraven mícháním některých vzorků (mechanické zatížení) a vložením vzorků mléka od krav s podvýživou. Dosažené výsledky ze tří pilotních kalibrací ukazovaly možnost užití všech přístrojů pro screening vzorků mléka s dobrou kvalitou, které nejsou poškozeny lipolýzou, a schopnost odlišit je od vzorků s kvalitou horší. Limitní hodnota pro parametr přijatelné kalibrace činila 0,841(P < 0,05). (cs)
Title
  • Creation and development of the calibration model for the indirect determination of the milk fat free acid and the method of a reference sample preparation (en)
  • Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků
  • Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků (cs)
skos:prefLabel
  • Creation and development of the calibration model for the indirect determination of the milk fat free acid and the method of a reference sample preparation (en)
  • Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků
  • Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků (cs)
skos:notation
  • RIV/49608851:_____/11:#0000464!RIV12-MSM-49608851
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LA09030), Z(MSM2678846201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 236255
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/49608851:_____/11:#0000464
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk; free fatty acid; instrumantal method; calibration (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A75AF35B1181]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LIII
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanuš, Oto
  • Jedelská, Radoslava
  • Kopecký, Jaroslav
  • Genčurová, Václava
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software