Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Kvalita syrového mléka je významným faktorem bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. V ČR bylo pozorováno zřetelné zlepšení jak složkových tak zejména zdravotních a hygienických mléčných ukazatelů. Např. aritmetické průměry celkového počtu mikroorganismů byly 203,8 tis.ml-1 v 1994 a 44,5 tis.ml-1 v 2003 (dnes 37,4 tis.ml-1). Pokles byl relativně 78,2 (2003) a 81,6 % (dnes). Byla nalezena více jak desetinásobná redukce u počtu koli baktérií. Také snížení frekvence výskytu u inhibičních látek z 0,64 k 0,24 % (dnes 0,17 %) bylo velmi významné. Stagnace byla konstatována u počtu somatických buněk (x = 272 a xg = 228 tis.ml-1 v 1994; x = 252 a xg = 230 tis.ml-1 v 2003). Důsledná vazba kvality k farmářské ceně je významná pro další zlepšení. Tato skutečnost byla v ČR podhodnocena. Cilem výzkumu je vytvořit nový relativní syntetický ukazatel kvality mléka z četných individuálních ukazatelů, který bude schopen důsledně zahrnovat jakoukoliv změnu kvality do ceny. To znamená být flexibilní ve smyslu počt
- Kvalita syrového mléka je významným faktorem bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. V ČR bylo pozorováno zřetelné zlepšení jak složkových tak zejména zdravotních a hygienických mléčných ukazatelů. Např. aritmetické průměry celkového počtu mikroorganismů byly 203,8 tis.ml-1 v 1994 a 44,5 tis.ml-1 v 2003 (dnes 37,4 tis.ml-1). Pokles byl relativně 78,2 (2003) a 81,6 % (dnes). Byla nalezena více jak desetinásobná redukce u počtu koli baktérií. Také snížení frekvence výskytu u inhibičních látek z 0,64 k 0,24 % (dnes 0,17 %) bylo velmi významné. Stagnace byla konstatována u počtu somatických buněk (x = 272 a xg = 228 tis.ml-1 v 1994; x = 252 a xg = 230 tis.ml-1 v 2003). Důsledná vazba kvality k farmářské ceně je významná pro další zlepšení. Tato skutečnost byla v ČR podhodnocena. Cilem výzkumu je vytvořit nový relativní syntetický ukazatel kvality mléka z četných individuálních ukazatelů, který bude schopen důsledně zahrnovat jakoukoliv změnu kvality do ceny. To znamená být flexibilní ve smyslu počt (cs)
- The raw milk quality is an important factor of the dairy foodstuff chain safety. A marked improvement was observed both in compositional and especially in health and hygienic milk indicators in the CR. E. g. the arithmetical means of the total mesophilic bacteria count were 203.8 ths.ml-1 in 1994 and 44.5 ths.ml-1 in 2003 (today 37.4 ths.ml-1). A treble reduction was relatively 78.2 (2003) and 81.6 % (today). A ten time as numerous reduction in the coli bacteria count was found. Also the decrease of the occurrence frequency in the inhibitory substance residues from 0.64 to 0.24 % (today 0.17 %) was very important. A stagnation was stated in somatic cell count (x = 272 and xg = 228 ths.ml-1 in 1994; x = 252 and xg = 230 ths.ml-1 in 2003). For a further improvement a consistent link of the raw milk quality to the farmer price is essential. This fact was often underestimated in the Czech Republic. The aim is to create a new synthetic relative milk quality indicator from among various individual indica (en)
|
Title
| - The possibility development of the system consistent link of the farm milk price on its quality by a synthetic indicator (en)
- Vývoj možnosti systémové konzistentní vazby farmářské ceny mléka na jeho kvalitu pomocí syntetického ukazatele
- Vývoj možnosti systémové konzistentní vazby farmářské ceny mléka na jeho kvalitu pomocí syntetického ukazatele (cs)
|
skos:prefLabel
| - The possibility development of the system consistent link of the farm milk price on its quality by a synthetic indicator (en)
- Vývoj možnosti systémové konzistentní vazby farmářské ceny mléka na jeho kvalitu pomocí syntetického ukazatele
- Vývoj možnosti systémové konzistentní vazby farmářské ceny mléka na jeho kvalitu pomocí syntetického ukazatele (cs)
|
skos:notation
| - RIV/49608851:_____/07:8P005619!RIV08-MZE-49608851
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/49608851:_____/07:8P005619
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dairy cow; raw milk; bulk milk sample; milk quality; standard discrimination limit; mean value; frequency distribution; fat; protein; somatic cell count; total count of mesophilic microorganisms; coli bacteria count; residues of inhibitory substances (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hanuš, Oto
- Jedelská, Radoslava
- Janů, Libor
|
issn
| |
number of pages
| |