Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this work was to assess influence of different rates of triticale meal in diet on the number of rumen protozoa in cattle. The feeding trial with different percentage of triticale in diet (4.8 – 41.2 %) was carried out on 12 heifers (live weight: 236 – 338 kg) in the Research Institute for Cattle Breeding, Ltd. in Rapotín in March 2006. Rumen fluids were removed from heifers 3.5 hours after the main period’s ending. Protozoa were preserved in 10% methanal, coloured by the methylene blue and counted in the Fuchs-Rosenthal counting chamber under macroscopic enlargement of 150 – 450 x (according to the method of VFU Brno and Dehority, 1993). The number of rumen protozoa for diets containing 4.8 – 5.5 % of triticale ranged from 3.32 x 105 to 5.44 x 105/ml by ruminal pH 6.91 – 6.95. It occurred rapid increase of the protozoal number by higher rates of triticale (41.2 %); it amounted to 8.12 – 13.60 x 105/ml. Ruminal pH simultaneously went down on 6.21 – 6.40 influenced by increase of volatile fat
- The aim of this work was to assess influence of different rates of triticale meal in diet on the number of rumen protozoa in cattle. The feeding trial with different percentage of triticale in diet (4.8 – 41.2 %) was carried out on 12 heifers (live weight: 236 – 338 kg) in the Research Institute for Cattle Breeding, Ltd. in Rapotín in March 2006. Rumen fluids were removed from heifers 3.5 hours after the main period’s ending. Protozoa were preserved in 10% methanal, coloured by the methylene blue and counted in the Fuchs-Rosenthal counting chamber under macroscopic enlargement of 150 – 450 x (according to the method of VFU Brno and Dehority, 1993). The number of rumen protozoa for diets containing 4.8 – 5.5 % of triticale ranged from 3.32 x 105 to 5.44 x 105/ml by ruminal pH 6.91 – 6.95. It occurred rapid increase of the protozoal number by higher rates of triticale (41.2 %); it amounted to 8.12 – 13.60 x 105/ml. Ruminal pH simultaneously went down on 6.21 – 6.40 influenced by increase of volatile fat (en)
- Cílem práce je posouzení možného vlivu různého podílu šrotu triticale v krmné dávce (KD) na počet bachorových nálevníků u skotu. V březnu 2006 byl proveden krmný pokus na 12 jalovicích (236 – 338 kg živé váhy) s různým podílem šrotu triticale (4,8 – 41,2 %) v sušině krmné dávky. Po 14-ti denním navykacím období následovalo 10 dní hlavního období s konstantní krmnou dávkou. Poslední den, 3,5 hodiny po nakrmení, byla odebrána bachorová tekutina pomocí zařízení VFU Brno, která byla následně laboratorně analyzována. Po odběru byli nálevníci zakonzervováni 10% formaldehydem, dále obarveni methylenovou modří a počítáni ve Fuchs-Rosenthalově počítací komůrce při zvětšení 150-450x dle metodiky VFU Brno a Dehoritiho (1993). Při zastoupení sušiny triticale v KD 4,8 – 5,5 % byly zjištěny počty nálevníků 3,32 - 5,44 x 105 /ml a pH 6,91 – 6,95. Při zastoupení sušiny triticale 41,2 % docházelo k velkému nárůstu počtu nálevníků na 8,12 – 13,60 x 105 /ml, ale při současném poklesu pH na 6,21 – 6,4 vlivem zvýšení konc (cs)
|
Title
| - Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle
- Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle (en)
- Vliv rozdílného zastoupení šrotu triticale v krmné dávce na počet bachorových nálevníků u skotu (cs)
|
skos:prefLabel
| - Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle
- Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle (en)
- Vliv rozdílného zastoupení šrotu triticale v krmné dávce na počet bachorových nálevníků u skotu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/49608851:_____/07:8P005111!RIV08-MZE-49608851
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/49608851:_____/07:8P005111
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - rumen; protozoa; animal nutrition; microbiology (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pozdíšek, Jan
- Štýbnarová, M.
- Látal, O.
- Pechová, A.
|
issn
| |
number of pages
| |