About: Hodnocení produkce TTP a jejich botanického složení ve vybraných zemědělských podnicích lokalizovaných v LFA oblastech ČR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V roce 2004 byly vybrány 4 zemědělské podniky na území sev. Moravy a vých. Čech. V průběhu hodnoceného období se sledovalo botanické složení travních porostů metodou projektivní dominance a stanovovala se produkce biomasy (kg.m-2). Vzorky píce byly odebírány a hodnoceny na všech lokalitách ve čtyřech termínech. Ze získaných vzorků se hodnotil obsah popelovin (% v sušině), N-látek veškerých a vlákniny. V lokalitách 1 a 3 lze kvalitu pastevního porostu hodnotit jako dobrou. V prvním a druhém pastevním cyklu dosahoval výnos vlivem vyšších podílů leguminóz v porostu cca 2,0 kg.m-2, naopak, v lokalitách 2 a 4 byly výnosy výrazně nižší až o 1 kg m-2. Velmi pestré druhové zastoupení při hodnocení botanického složení vykazuje lokalita 4. V průběhu vegetace se ve všech lokalitách, vyjma lokality 3, zvyšovalo zastoupení jetelovin v porostu, jež poskytlo vyšší výnosy sušiny, které ovšem mají během vegetace klesající tendenci. Obsah N-látek v píci porostů je v jednotlivých fenofázích na téměř shodné úrovni.
  • V roce 2004 byly vybrány 4 zemědělské podniky na území sev. Moravy a vých. Čech. V průběhu hodnoceného období se sledovalo botanické složení travních porostů metodou projektivní dominance a stanovovala se produkce biomasy (kg.m-2). Vzorky píce byly odebírány a hodnoceny na všech lokalitách ve čtyřech termínech. Ze získaných vzorků se hodnotil obsah popelovin (% v sušině), N-látek veškerých a vlákniny. V lokalitách 1 a 3 lze kvalitu pastevního porostu hodnotit jako dobrou. V prvním a druhém pastevním cyklu dosahoval výnos vlivem vyšších podílů leguminóz v porostu cca 2,0 kg.m-2, naopak, v lokalitách 2 a 4 byly výnosy výrazně nižší až o 1 kg m-2. Velmi pestré druhové zastoupení při hodnocení botanického složení vykazuje lokalita 4. V průběhu vegetace se ve všech lokalitách, vyjma lokality 3, zvyšovalo zastoupení jetelovin v porostu, jež poskytlo vyšší výnosy sušiny, které ovšem mají během vegetace klesající tendenci. Obsah N-látek v píci porostů je v jednotlivých fenofázích na téměř shodné úrovni. (cs)
  • Four agriculture farms were chosen in 2004 for this research. A botanical composition of the grasslands by the projective dominance method and the the forage biomass production were evaluated The forage samples were collected and evaluated on all localities in four dates. It was evaluated the content of crude ash (% in DM), N-substances in total and crude fibre. The very good quality of the pasturage was found in the 1st and 3rd locality; in the 1st and 2nd grazing cycle was the yield about 2 kg.m-2 influenced by the higher percentage of the leguminous. On the contrary, the yield in the 2nd and the 4th locality was considerably lower. The 4th locality shows very high species diversity. The rate of the leguminous on the stands increased on all localities during the vegetation, except the 3rd locality. It led to the higher dry matter production, but with the downtrend during the vegetation. The concentration of the N-substances of the forage was in particular growth phases on the almost similar level (en)
Title
  • Hodnocení produkce TTP a jejich botanického složení ve vybraných zemědělských podnicích lokalizovaných v LFA oblastech ČR
  • Hodnocení produkce TTP a jejich botanického složení ve vybraných zemědělských podnicích lokalizovaných v LFA oblastech ČR (cs)
  • Evaluation of permanent grassland production and botanical composition in choice agriculture enterprises in LFA of the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení produkce TTP a jejich botanického složení ve vybraných zemědělských podnicích lokalizovaných v LFA oblastech ČR
  • Hodnocení produkce TTP a jejich botanického složení ve vybraných zemědělských podnicích lokalizovaných v LFA oblastech ČR (cs)
  • Evaluation of permanent grassland production and botanical composition in choice agriculture enterprises in LFA of the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/49608851:_____/06:#0000076!RIV08-MZE-49608851
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 17-28
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF4005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 478002
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/49608851:_____/06:#0000076
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • permanent grassland; botanical composition; projective dominance; legumes underseeding; biomass production (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3E14A13713DF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • XLVIII
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bjelka, Marek
  • Svozilová, Marie
  • Krhovjáková, Jana
  • Mičová, Pavlína
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software