Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Effects of thermostable lipolytic enzymes Pseudomonas fluorescens 66 ZB in pasteurized milk on concentration of free fatty acids in milk were studied. Reference milk samples (without bacterial strains) and the experimental ones (containing Ps. fl. 150 th. CFU/ml and 2800 th. CFU/ml resp.) were stored at 6,5 oC and 14 oC and analyzed at regular time intervals (24 h). Medium-chain fatty acids (C12 ? C16) are liberated first of all; then long-chain (C12 - C16); short-chain acids (C6 ? C10) were foundsporadically or in very small quantities. Limits determining potential lipolytic modifications of milk flavour as related to specific samples and temperatures at VMK levels amounting to 49 mmol/kg. Milk samples stored at 14 o C surpassed this risk limit at 56 h and 64 h. Milk samples stored temperatures corresponding to the standard storage temperature (6,5 oC) surpass the mentioned risk level after 90 h and 140,5 h. (en)
- Byl sledován vliv termostabilních lipolytických enzymů Pseudomonas fluorescens 66 ZB v pasterovaném mléce na obsah volných mastných kyselin (VMK) z mléčného tuku. Kontrolní vzorek mléka (bez bakteriálního kmene) a pokusné vzorky (s obsahem Ps. fl. 150 tis. CFU/ml a 2800 tis. CFU/ml) byly uchovávány při teplotě 6,5 C a 14 C a analyzovány po 24 hod. Bylo zjištěno, že nejdříve dochází k uvolnění MK se středně dlouhým řetězcem (C12 až C16), dále MK s dlouhým řetězcem (C18), mastné kyseliny s krátkým řetězcem (C6 až C10) pouze ojediněle. Hranici rizika lipolytických změn chuťových vlastností mléka při dosažení obsahu VMK 49 mmol/kg překročily jako první pokusné vzorky uchovávané při teplotě 14 C, přičemž vzorek s vyšším počtem Ps. fl. po 56 a vzorek s nižším počtem po 64 hodinách. U vzorků skladovaných při teplotě 6,5 C byl průběh podobný. Rizikovou hranici překročily po 90 hodinách (vyšší koncentrací enzymů Ps. fl.) a po 140,5 hodinách (s nižším počtem).
|
Title
| - Vliv lipolytických enzymů Pseudomonas fluorescens na uvolňvání volných mastných kyselin z mléčného tuku
- Vliv lipolytických enzymů Pseudomonas fluorescens na uvolňvání volných mastných kyselin z mléčného tuku (cs)
- Effects of lipolytic enzymes Pseudomonas fluorescens on liberation of fatty acids fro (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv lipolytických enzymů Pseudomonas fluorescens na uvolňvání volných mastných kyselin z mléčného tuku
- Vliv lipolytických enzymů Pseudomonas fluorescens na uvolňvání volných mastných kyselin z mléčného tuku (cs)
- Effects of lipolytic enzymes Pseudomonas fluorescens on liberation of fatty acids fro (en)
|
skos:notation
| - RIV/49608851:_____/00:00000002!RIV/2001/MZE/VUCHS1/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/49608851:_____/00:00000002
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - milk; Pseudomonas fluorescens; lipolytic enzymes; free fatty acids; extractive-titric method; chroma (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Czech Journal of Food Sciences
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
issn
| |
number of pages
| |