About: Methododology for cabbage stem weevil´s (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802) control in winter oil-seed rape (Brassica napus L.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Předkládaná metodika je vystavěna na podobných výchozích principech, tedy na monitoringu letové aktivity dospělců v porostech pomocí žlutých misek a na rozborech sběrů z misek. Také rozhodnutí o nutnosti insekticidního zásahu je přijímáno a termín aplikace je určován na základě výsledků pravidelně se opakujících rozborů dospělých brouků zachycených v miskách. Rozdíl oproti předcházejícím metodikám je dán mírou podrobnosti rozborů. V předkládané metodice je kladen důraz nejen na zaznamenávání počtů jedinců důležitých druhů v jednotlivých sběrných dnech, ale především na rozlišení samců a samic u důležitých druhů (k. čtyřzubého a k. řepkového) a u samic pak o určení jejich připravenosti na kladení (na základě stavu ovogeneze v ovariolách). Rozdíl tedy spočívá v míře podrobnosti rozborů sběrů dospělců z misek. Na základě podrobných rozborů sběrů lze výrazně zpřesnit rozhodnutí o nutnosti insekticidního zásahu a načasování případné insekticidní aplikace (též s ohledem na určitý druh insekticidu). Smysluplné využití metodiky pro praktické účely předpokládá u uživatele určité rostlinolékařské znalosti (užitá zemědělská entomologie vyučovaná na zemědělských univerzitách) a jednoduché laboratorní vybavení (entomologické pomůcky: měkké pinzety, zahnutá jehla; lupa umožňující 12–40 násobné zvětšení).
  • Předkládaná metodika je vystavěna na podobných výchozích principech, tedy na monitoringu letové aktivity dospělců v porostech pomocí žlutých misek a na rozborech sběrů z misek. Také rozhodnutí o nutnosti insekticidního zásahu je přijímáno a termín aplikace je určován na základě výsledků pravidelně se opakujících rozborů dospělých brouků zachycených v miskách. Rozdíl oproti předcházejícím metodikám je dán mírou podrobnosti rozborů. V předkládané metodice je kladen důraz nejen na zaznamenávání počtů jedinců důležitých druhů v jednotlivých sběrných dnech, ale především na rozlišení samců a samic u důležitých druhů (k. čtyřzubého a k. řepkového) a u samic pak o určení jejich připravenosti na kladení (na základě stavu ovogeneze v ovariolách). Rozdíl tedy spočívá v míře podrobnosti rozborů sběrů dospělců z misek. Na základě podrobných rozborů sběrů lze výrazně zpřesnit rozhodnutí o nutnosti insekticidního zásahu a načasování případné insekticidní aplikace (též s ohledem na určitý druh insekticidu). Smysluplné využití metodiky pro praktické účely předpokládá u uživatele určité rostlinolékařské znalosti (užitá zemědělská entomologie vyučovaná na zemědělských univerzitách) a jednoduché laboratorní vybavení (entomologické pomůcky: měkké pinzety, zahnutá jehla; lupa umožňující 12–40 násobné zvětšení). (cs)
  • The presented methodology is built up on the same principals at the older methods related to the same group of insect pests. The base of the presented method is also flight activity monitoring of cabbage stem weevils through the yellow water traps emptied two times a week. The main difference compared to the older methodological principals is the level of particularity of weevil´s samples processing. The older methods are based on comparisons of total numbers of weevils of important species without distinguishing between the sexes. The presented methodological guide is based on detailed analysis of stem weevil´s catches. Not only number of adults of a particular species is expressed, but also the numbers of females of the important species are finding out and in females the portion of the ones prepared for egg-laying is established (on the base of egg development stage in ovariols). The detailed access to laboratory processing of the catches is connected with the possibility of much more precise timing of insecticidal applications to the insect pests. (en)
Title
  • Methododology for cabbage stem weevil´s (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802) control in winter oil-seed rape (Brassica napus L.) (en)
  • Metodika ochrany porostů řepky ozimé (Brassica napus L.) proti krytonosci čtyřzubému (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802)
  • Metodika ochrany porostů řepky ozimé (Brassica napus L.) proti krytonosci čtyřzubému (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802) (cs)
skos:prefLabel
  • Methododology for cabbage stem weevil´s (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802) control in winter oil-seed rape (Brassica napus L.) (en)
  • Metodika ochrany porostů řepky ozimé (Brassica napus L.) proti krytonosci čtyřzubému (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802)
  • Metodika ochrany porostů řepky ozimé (Brassica napus L.) proti krytonosci čtyřzubému (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802) (cs)
skos:notation
  • RIV/48392952:_____/13:#0000257!RIV14-MZE-48392952
  • SRS 031634/2013
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81218)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • S uživatelem metodiky, kterým je Státní rostlinolékařská správa (nyní ÚKZÚZ), se sídlem Těšnov 65/17 Praha 1, 110 00 IČ 65349563 zastoupená Bc. Zdeněk Mach, byla dne 25.6.2013 uzavřena smlouva o uplatnění této metodiky.
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Předpokládáme, že úspora nákladů na insekticidech aplikovaných do řepky ozimé by měla ročně činit 12-36 mil. Kč v důsledku snížení plochy ošetřené insekticidy: Na 120 tis. ha (30 % plochy osévané řepkou ozimou) tam, kde predominuje k. čtyřzubý nad k. řepkovým, lze plně využít přístupu v předkládané metodice.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 87792
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/48392952:_____/13:#0000257
http://linked.open...terniIdentifikace
  • certifikovaná metodika KR 2013
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • stem weevils in oil-seed rape; cabbage stem weevil (Ceutorhynchus pallidactylus); rape weevil (Ceutorhynchus napi); insecticides; pyrehtroids; organophosphates; neonicotinoids; winter oil-seed rape (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [ED5E80E8C136]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Předkládaná Metodika ochrany porostů řepky ozimé (Brassica napus L.) proti krytonosci čtyřzubému (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802) vychází z výsledků získaných při řešení projektu NAZV č. QH81218 - Ověření nových přístupů k ochraně řepky ozimé proti stonkovým krytonoscům založených na přesnějším monitoringu jejich výskytu a chování v porostu a testování (sub)populací blýskáčka řepkového na rezistenci proti pyretroidům. Výsledky, na kterých je tato metodika postavena, byly získány a ověřeny v relativně velkém množství polních experimentů zakládaných v letech 2008 až 2012 (částečně i 2013) vždy na několika lokalitách (Rapotín okr. Šumperk, Troubsko okr. Brno venkov, Opava, Kroměříž).
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havel, Jiří
  • Kolařík, Pavel
  • Poslušná, Jana
  • Rotrekl, Jiří
  • Seidenglanz, Marek
  • Spitzer, Tomáš
  • Hrudová, Eva
  • Tóth, Pavel
  • Plachká, Eva
  • Bílovský, Jan
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software